Guvern: Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Moldova cerând reexaminarea legii SRR-SRTV

Guvern: Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Moldova cerând reexaminarea legii SRR-SRTV
Publicat: 28/10/2013, 21:17
Actualizat: 04/04/2019, 16:38

Cerința președintelui Traian Băsescu pentru ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii privind organizarea SRR și SRTV nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova, consideră Guvernul.

Președintele Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea legii care permite SRR și SRTV să se constituie în persoane juridice, în țară sau străinătate, pentru difuzarea de programe, șeful statului menționând că reglementarea „este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate”.

În replică, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că se constată că, prin blocajul creat, Președinția nu susține promovarea emisiei TVR în Republica Moldova.

„Criteriile din proiectul de lege privind organizarea SRR și SRTV asupra cărora Administrația Prezidențială cere clarificări au fost introduse cu scopul de a putea finanța emisia TVR Chișinău. Cerința președintelui României ca Parlamentul să reexamineze modificarea legii nu face decât să tergiverseze adoptarea unor prevederi legislative menite să faciliteze emisia postului român de televiziune în Republica Moldova. Guvernul României consideră că Administrația Prezidențială trebuie să trateze cu maximă atenție angajamentele României față de Republica Moldova și să lucreze, împreună cu celelalte instituții ale statului, la consolidarea relației dintre cele două țări. Susținerea emisiei TVR în Republica Moldova este un obiectiv pe care îl susținem în continuare și care ar trebui pus în aplicare în cel mai scurt timp”, transmite Executivul

În cererea de reexaminare, șeful statului precizează că în forma sa inițială, Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că „finanțarea necesară producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, precum și dezvoltării acestei activități se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat” și că ‘sumele necesare se evidențiază separat în bugetul fiecărei societăți, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.

În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 „Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot înființa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, persoane juridice de drept privat și pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entități sau, după caz, pot achiziționa acțiuni / părți sociale ale unei societăți comerciale existente, în condițiile legii”.

Așadar, precizează Băsescu, pentru dezvoltarea ori extinderea activităților specifice, în țară și în străinătate, se creează trei modalități legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune: (1) înființarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobândirea calității de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achiziționarea de acțiuni/părți sociale în cadrul unor societăți comerciale existente.

„În privința modalităților (2) și (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziționare de părți sociale/acțiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanțarea acestor operațiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat. Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ținând cont de motivele invocate”, precizează șeful statului.

Potrivit proiectului de lege, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) se vor putea constitui în persoane juridice, în țară sau străinătate, pentru a putea difuza programe pe teritoriul statelor a căror legislație impune acest lucru.

„Prin proiectul de lege adoptat de Guvern, SRR și SRTV se vor putea constitui persoane juridice, cu sau fără scop lucrativ, în țară sau străinătate, pentru desfășurarea de activității specifice. Această reglementare va permite difuzarea de programe ale celor două societăți și pe teritoriile statelor care impun drept condiție procedurală înființarea unor persoane juridice pentru o astfel de difuzare”, anunța, recent, Biroul de presă al Palatului Victoria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...