Guvernul a modificat Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de aleră, prin introducerea unor noi măsuri în ceea ce privește regulile de distanțare fizică și protecție sanitară, după ce propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței de miercuri de Secretarul de stat în MAI, comandatul acțiunii Raed Arafat.
Potrivit declarațiilor lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, prin modificarea aprobată, a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la șase la zece persoane.
„A fost propusă și adoptată o hotărâre de guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Astfel, au fost introduse noi măsuri în ceea ce privește regulilor de distanțare fizică și protecție sanitară. Astfel a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la șase la zece persoane. Este permisă organizarea și desfășurarea de traininguri și work-shopuri cu un număr de participanți de maxim 20 de persoane”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, la finalul ședinței.
„De asemenea, sunt reglementate activitățile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică și apărare, cu participarea a maximum 200 de persoane și pentru desfășurarea evenimentelor organizate de corpul diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanțare fizică cu asigurarea unui spațiu de patru metri pentru fiecare participant”, a detaliat Dancă.
Proiectul a fost introdus de Raed Arafat, care nu a dat detalii privind modificările vizate.
„Dacă permiteți introducerea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexelor nr. 1 și 3 la Hotărârea Guvernului nr 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19”, a declarat Raed Arafat la începutul ședinței de Guvern de miercuri.
Hotărârea Guvernului nr 476/2020, publicată în 16 iunie, prevedea prelungirea stării de alertă, pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 17 iunie, pentru 30 de zile.
Anexa 1 include măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, iar Anexa 3, măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc.
Propunerea lui Raed Arafat fost inclusă pe ordinea de zi suplimentară de premierul Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a declarat recent că starea de alertă va dura „cât va fi necesar”, adică atâta timp cât răspândirea virusului este prezentă în rândul românilor.
În urmă cu câteva zile, CCR a decis că Guvernul poate instistui și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului.