Guvernul a descoperit peste 20 de nereguli la instituții de control ale statului

Publicat: 15 02. 2012, 11:49
Actualizat: 07 05. 2012, 16:06

Serviciile județene de control, precum comisariatele Gărzii de Mediu, Gărzii Financiare și inspectoratele în construcții, încalcă peste 20 de reguli de lucru, depozitând bunurile confiscate în săli de sport și având acte de control întocmite greșit care permit firmelor amendate să câștige procesele. Neregulile au fost descoperite de către inspectorii Departamentului de Control al Guvernului (DCG) în urma unor verificări efectuate, la sfârșitul anului trecut, la serviciile deconcentrate cu atribuții de control din județele Bacău, Dolj, Galați, Prahova, Argeș, Buzău, Brașov și Vâlcea.

La secțiile județene ale Gărzii Financiare, inspectorii au descoperit, printre altele, că raportul zilnic de control este întocmit sumar, fără să fie însușit prin semnătură de către comisari și fără viza comisarului șef de divizie, că bunurile confiscate sunt depozitate în spații diverse, precum săli de sport, fără să fie aranjate pe loturi distincte și etichetate conform normelor obligatorii de lucru și că nu există un compartiment distinct care să primească, să înregistreze și să soluționeze petițiile.

Departamentul de Control al Guvernului a mai descoperit că inspectorii oficiilor județene pentru protecția consumatorului au aplicat în multe cazuri "avertismente", considerând ca faptele sancționabile sunt de o gravitate redusă, dar fără să aplice astfel prevederile legale conform cărora respectivele abateri sunt sancționate cu amendă contravențională, iar unele acte de control întocmite de către inspectori conțin vicii de formă, situație ce permite firmelor să le conteste și să câștige în instanță procesul.

În cazul direcțiilor sanitar-veterinare s-a descoperit că operațiunile de control privind conformitatea datelor declarate pe proprie răspundere la Oficiul Registrului Comerțului de către firmele nou-înființate sunt derulate cu întârziere, că un număr foarte mare de amenzi contravenționale aplicate de inspectorii de control au fost transformate de instanțele de judecată în "avertisment" și că aceste direcții nu au organizat activitatea de primire, evidențiere și rezolvare a petițiilor.

La secțiile județene ale Gărzii Naționale de Mediu, inspectorii au constatat că echipele de control nu au specificat întotdeauna în mod clar sancțiunile aplicate, că la dosarele privind activitatea firmelor nu se regăsesc întotdeauna documente din care să rezulte că acestea au rezolvat ulterior neregulile constate și că o serie de procese verbale de control întocmite de comisari nu îndeplinesc condițiile legale de formă ale documentului.

La Inspectoratul Județean în Construcții s-a descoperit că notele de control au fost încheiate, în unele cazuri, fără să fie redactate și procese verbale de constatare a contravenției. În alte cazuri, s-a constatat că astfel de note de control nici nu mai fost întocmite, ca și situații în care acțiunile de control au fost efectuate de către o singură persoană.

Șeful DCG a precizat că scopul verificărilor este de a propune măsuri pentru remedierea deficiențelor, fiind "un instrument de îndreptare a disfuncționalităților", și a anunțat că în acest an vor fi controlate și serviciile deconcentrate cu atribuții de control din celelalte județe.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro