Guvernul a redus perioada în care patronii trebuie să păstreze șomerii angajați

Publicat: 18 12. 2012, 19:19
Actualizat: 29 03. 2019, 17:32

Perioada pentru care patronii care angajează șomeri dintre absolvenți ai unităților de învățământ, persoane în vârstă de peste 45 ani sau unici susținători din familii monoparentale sunt obligați să îi păstreze a fost redusă de la 3 ani la 1,5 ani, pentru absolvenți, respectiv de la 2 ani la 1,5 ani

Reducerea perioadei a fost decisă în ședința de marți a Guvernului, prin proiect de lege.

Guvernul arată că actul normativ prevede „reducerea condiționalităților de implementare a unor măsuri active prin reducerea de la 3 la 1,5 ani, respectiv de la 2 la 1,5 ani, a obligației de menținere a raporturilor de muncă pentru angajatorii care angajează absolvenți, respectiv șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale”.

Conform legislației actuale, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent, o sumă lunară reprezentând un salariu minim brut pe țară. Angajatorii sunt însă obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin 3 ani de la data încheierii.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri întreținători unici de familii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu un salariu minim brut pe țară în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 2 ani. De aceleași facilități beneficiază și angajatorii care au sub 100 de angajați și încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 2 ani.

Angajatorii care încetează din inițiativa lor raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor, anterior acestor termene, sunt obligați să restituie, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană și dobânzile aferente.