Guvernul anunță AMNISTIA pensionarilor falși. Ponta: „Probabil au greșit”
Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasați anterior, premierul Victor Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situația în care aceștia să se sinucidă.
În ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligați să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câțiva ani.
Solicitarea de redactare a unui astfel de act normativ a fost formulată în ședința de joi a Guvernului.
„Vreau până la următoarea ședință de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniți cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluție de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum niște bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemați acum să își vândă casele, să…cred că așa cum am putut să facem pentru funcționari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligația să facem pentru pensionari și faptul că au trebuit să se întâmple niște nenorociri, oameni care au fost citați pe la diverse instituții cred că e un lucru regretabil și vreau să veniți cu un proiect de lege”, a spus Ponta ministrului Muncii, Rovana Plumb, precizând că vrea să transmită acest mesaj în mod public, în fața presei.
El a precizat că va susține acest proiect de lege în Parlament și că speră ca toți parlamentarii să înțeleagă că este vorba de un „efort mic” și de un ajutor pentru cineva care „probabil a greșit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogățească”.
Peste 800 de cazuri suspecte, doar în Argeș
Anunțul premierului vine în contextul în care DNA Pitești instrumentează privind acordarea în mod fraudulos de pensii medicale unor persoane care în realitate erau apte de muncă. În atenția procurorilor sunt peste 800 de cazuri în care s-au comis ilegalități.
În luna iunie, procurorii DNA Pitești au făcut o percheziție la sediul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, într-un dosar privind luare de mită în schimbul acordării de pensii și concedii mediale pe perioade lungi de timp. În acest dosar au fost arestate preventiv, în 12 iunie, Iulia Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, și Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiași Serviciu.
Medicul Camelia Săndulescu ar fi luat mită în 484 de cazuri, în perioada 5 noiembrie 2013 – 23 ianuarie 2014 și în 13 februarie 2014. De asemenea, potrivit anchetatorilor, medicul Iulia Maria Mihai este suspectat că, în perioadele 18 februarie – 9 aprilie și 13-19 mai, ar fi luat mită în 357 de cazuri.
Săptămâna trecută, mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor două au fost prelungite de către magistrați până la 10 august inclusiv. După arestarea preventivă a celor două cadre medicale, în acest dosar au fost audiați la sediul DNA Pitești zeci de beneficiari ai unor pensii de boală, despre care anchetatorii suspectează că ar fi obținut deciziile de pensionare fără a avea acest drept.
Potrivit DNA în perioada februarie – iunie, medicul Iulia Maria Mihai a primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
„Din dosar rezultă că Mihai Iulia Maria își desfășoară activitatea în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată și funcția de șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Argeș. În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate și emite decizia de încadrare în grad de invaliditate care, printre altele, conține încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate și termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidență pensionarul. După examinarea persoanei și a documentației medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală și stabilește termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungește concediul medical peste 90 de zile și propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile”, susțineau procurorii.
Medicul Iulia Maria Mihai este acuzată că ar fi luat sume între 100 și 200 de lei de la persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, precum și alte foloase.
Potrivit anchetatorilor, medicul este suspectat că, în perioadele 18 februarie – 9 aprilie și 13-19 mai, ar fi luat mită în 357 de cazuri.
„Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză”, au precizat procurorii.
Și medicul Camelia Săndulescu este acuzată că, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, ar fi primit sume între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoane care s-au prezentat la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
„Din dosar rezultă că Săndulescu Camelia participă în principal la evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmește raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grad de invaliditate la termenul stabilit și prelungește concediile medicale în condițiile legii”, au arătat procurorii în ordonanța de reținere.
Medicul Camelia Săndulescu ar fi luat mită în 484 de cazuri, în perioada 5 noiembrie 2013 – 23 ianuarie 2014 și în 13 februarie 2014.
Potrivit procurorilor, persoanele care se prezentau la cabinetul medicului Săndulescu dădeau banii în mai multe modalități. Astfel, acestea lăsau banii printre actele prezentate medicului, pe masa de lucru sau îi dădeau direct doctorului. În alte cazuri, persoana solicitantă se apropria de medicul expert și îi introducea în buzunare sume de bani sau îi remitea, separat ori împreună cu sumele de bani, diverse foloase, în marea majoritate produse alimentare, cosmetice și cafea.