Guvernul aprobă plata dublă a medicilor în zilele nelucrătoare. Nicolăescu speră în încetarea grevei

Publicat: 27 11. 2013, 15:03
Actualizat: 30 07. 2014, 14:38

Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica și sărbători, și a aprobat suplimentarea bugetului Sănătății cu 200 milioane lei în vederea plății arieratelor, a anunțat ministrul Nicolăescu, care a declarat că astfel ar putea înceta greva medicilor

Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgență în Parlament a unui amendament la legislația actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica și de sărbători legale să fie plătite dublu.

Totodată, printr-o hotărâre, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care, potrivit lui Nicolăescu, va fi transferată Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât și pentru cheltuielile de funcționare ale unităților medicale.

Ministrul Sănătății a arătat că este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar în urma ședinței Executivului va avea o întâlnire cu Federația Sanitas în urma căreia speră să se pună capăt conflictului de muncă declanșat de aceasta, iar greva de joi să fie suspendată.

Nicolăescu a reafirmat cu acest prilej că este posibilă creșterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat și în funcție de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicoescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas, că a convenit împreună cu aceștia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuții.

Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătății, prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a anunțat că greva generală anunțată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federației Sanitas și prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în ședința de Guvern vor fi acceptate.

Creșterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem și un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătății.

Angajații din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar și o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Aproape 100.000 de angajați din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 și 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate și urgențele.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenții medicali, moașele și infirmierele, și că, deși recunoaște că au lefuri mici, nu înțelege de ce fac grevă acum și nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.

„La această manifestare participă, în general, asistenții medicali, moașele, infirmierele, și pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înțeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută și nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat”, a spus ministrul Sănătății, la finalul grevei de avertisment.

Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eșalonare în ce privește majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creștere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creștere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.

De asemenea, ar urma să se vadă, în funcție de estimările bugetului pentru 2015 și 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.