Potrivit programului de guvernare transmis luni Parlamentului, viitorul guvern își propune elaborarea, dezbaterea publică și adoptarea unei noi legi a sănătății care să vizeze redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanței și integritate, având ca finalitate creșterea calității actului medical, dar și reducerea migrației în străinătate și acoperirea deficitului de personal din unitățile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente.
De asemenea, guvernul ar avea în vedere programe naționale de prevenție și educație pentru sănătate, dar și elaborarea unui program multianual de investiții în domeniu, în vederea asigurării actului medical la standarde comparabile cu cele din statele UE.
Un alt obiectiv ar fi evaluarea sistemului de urgență la nivel național și realizarea unui necesar de investiții în vederea asigurării operativității echipajelor de interventie în special în mediul rural și în situații critice sau dezastre.
Guvernul își mai propune încurajarea dezvoltarii asigurărilor private de sănătate, cu posibilitatea opțiunii asiguratului pentru redistribuirea unei părți din contribuțiile de sănătate pentru asigurările private.
În ceea ce privește educația, se are în vedere demararea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel încât conținutul educațional să corespundă cu cerințele de pe piața muncii și ale societății digitale, ceea ce implică și mutarea accentului de pe transmiterea de informație pe crearea de competențe pentru viață pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană.
Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanței, autonomie educațională și integritate, dar și reducerea birocrației și eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru profesori se mai află pe lista priorităților noului guvern.