Prima pagină » Știri » GUVERNUL de 10 de la RAHOVA: lista completă a miniștrilor

GUVERNUL de 10 de la RAHOVA: lista completă a miniștrilor

Zece foști miniștri au la activ condamnări pentru fapte penale, dintre care opt au sentințe definitive, ultimii care au primit pedepse cu executare fiind Codruț Șereș și Zsolt Nagy.

Fostul ministru al Economiei Codruț Șereș are atât o condamnare definitivă, cât și una care a fost dată în primă instanță și încă se judecă în apel. Șereș a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete, în dosarul privatizărilor strategice. Decizia este definitivă, Codruț Șereș fiind deja încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Codruț Șereș a mai fost condamnat, la 31 martie 2014, tot de instanța supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Hidroelectrica”, decizia nefiind definitivă. În acest caz, anchetatorii îl acuză pe Șereș că ar fi ascuns activitățile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii statului român de aproximativ 165 de milioane de dolari.

Și Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, are la activ două pedepse, ambele fiind însă definitive. În dosarul privatizărilor strategice, Nagy a fost condamnat, marți, la patru ani de închisoare, fiind încarcerat tot la Penitenciarul Rahova, la câteva ore după pronunțare sentinței definitive.

În cel de-al doilea dosar, fostul ministru Zsolt Nagy a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare. El a fost găsit vinovat, în ianuarie 2014, de faptul că a fost părtaș la trecerea frauduloasă a unui imobil aflat pe Calea Victoriei din patrimoniul Poștei Române în cel al unei firme private, producând astfel un prejudiciu de peste opt milioane de euro.

Pentru aceleași fapte legate de imobilul Poștei Române a fost condamnat și fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, la trei ani și șase luni de închisoare, tot cu suspendare.

Asemeni lui Șereș și Nagy, fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a fost condamnat definitiv în două dosare distincte. Una dintre condamnări este cea din 8 august 2014, când instanța Curții de Apel București a decis ca Pantiș să execute șapte ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Sorin Pantiș a primit în 2014 și o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, după opt ani în care cauza s-a plimbat între instanțe. Alături de celelalte persoane din acest dosar, Pantiș a fost găsit vinovat de formarea unui grup infracțional organizat și s-a folosit de informațiile pe care le avea în legătură cu Rompetrol, pentru a câștiga ilegal bani la bursă.

Lista foștilor miniștri care au mai mult de o condamnare este completată de Ioan Avram Mureșan. Fost ministru al Agriculturii, Mureșan este primul membru al Guvernului trimis în judecată pentru fapte penale. În mai 2012 el a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. În februarie 2013, el a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboșul”. Alături de Mureșan, în acest din urmă dosar a fost condamnat un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, care a primit trei ani de închisoare, pedeapsa fiind ispășită între timp.

Un caz special este cel al fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. În ianuarie 2014, Fenechiu a fost condamnat definitiv, chiar în timp ce era în exercițiul mandatului. El a primit cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”. Fenechiu se află acum în Penitenciarul Iași, după ce instanța l-a găsit vinovat că a vândut, prin firmele sale, transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției.

În rândul foștilor guvernanți care au primit sentințe definitive pentru fapte penale se află și fostul ministru al Apărării Victor Babiuc. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri între George Becali și Ministerul Apărării. Babiuc a fost încarcerat în 21 mai 2013 și eliberat condiționat în 28 februarie 2014, după ce a executat o treime din pedeapsă.

În categoria condamnărilor multiple intră și fostul premier Adrian Năstase. El are o condamnare de patru ani de închisoare în dosarul „Zambaccian” și de doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”. În 21 august 2014, Năstase a fost eliberat, după ce, în urma contopirii pedepselor din cele două dosare, instanța a constatat că fostul premier a făcut o treime din pedeapsa finală de patru ani și șase luni de închisoare.

Două condamnări definitive a avut, în 2014, și George Copos, fost vicepremier și fost senator. În primul dintre dosare, Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru că a făcut afaceri cu Loteria Română, în urma cărora a prejudiciat statul cu peste un milion de euro. În al doilea dosar, el a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de instanță că s-a implicat în efectuarea de tranzacții ilegale în cazul transferurilor unor fotbaliști către cluburi din străinătate. Copos mai are un dosar – „Loteria II” – în care este judecat pentru manipularea pieței de capital, spălare de bani, fals în înscrisuri și folosirea de informații privilegiate pentru dobândirea, pe cont propriu sau pe contul unei terțe persoane, de instrumente financiare la care aceste informații se referă.

Pedepse cu executare, dar care nu sunt încă definitive, au primit și foștii miniștri Miron Mitrea și Monica Iacob Ridzi.

Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat, a fost condamnat, în octombrie 2014, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menține pe Irina Jianu în funcțiile de inspector șef adjunct și, ulterior, inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții. Decizia nu este definitivă, iar acum se află în faza de apel, la instanța supremă.

Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului și Sportului, a fost condamnată, în 27 ianuarie 2014, de instnața supremă, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului. Decizia nu este definitivă, următorul termen în proces fiind stabilit în 9 februarie.

Trei foști miniștri își așteaptă condamnările în dosare aflate în primă instanță. Este vorba despre Tudor Chiuariu, trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri, Sorin Pantiș, în dosarul „Loteria II”, și Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, judecat pentru abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile aparținând Stațiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea.

Alți foști miniștri sunt urmăriți penal și urmează, cel mai probabil, să fie trimiși în judecată. Numai în dosarul Microsoft sunt acuzați nouă foști miniștri – Șerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu și Daniel Funeriu, foști miniștri ai Educației, Valerian Vreme, Dan Nica, Gabriel Sandu și Adriana Țicău, foști miniștri ai Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor.

Cristian David, fost ministru al Internelor, Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, și Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, sunt cercetați și ei pentru fapte penale, în dosare diferite.

Citește și