Guvernul de la Budapesta critică JUSTIȚIA din România după condamnarea definitivă a deputatului maghiar Attila Marko

Publicat: 27 11. 2014, 00:22

Eforturi ale Guvernului român de renaționalizare a unor proprități restituite unor organizații ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

În hotărârea pe care pronunțat-o, Curtea de Apel din Ploiești a confirmat în parte o hotărâre prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate a proprietății restituite, scrie MTI.

În 2012, o curte inferioară a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii de către un organism din care a făcut parte și Marko a reprezentat un „abuz (de autoritate) împotriva interesului public” și i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotărârea primei instanțe a fost primită cu nemulțumire de către etnici maghiari din România, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietățile restituite, potrivit agenției.

Imobilul în care funcționează colegiul, la fel ca alte proprietăți bisericești, au fost confiscate în timpul regimului comunist din România.