Prima pagină » Știri » Guvernul decide astăzi modificarea legii Sănătății. Care sunt principalele schimbări

Guvernul decide astăzi modificarea legii Sănătății. Care sunt principalele schimbări

Guvernul decide astăzi modificarea legii Sănătății. Care sunt principalele schimbări
Legea Sănătății pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul discută astăzi modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în Sănătate. Actul normativ este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și se așteaptă adoptarea ei prin Ordonanță de Urgență.

În proiectul de act normativ, pus de ministerul Sănătății în dezbatere publică pe site-ul instituției, apar următoarele modificări:

● Românii vor ști, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, care sunt serviciile medicale de care pot beneficia în funcție de calitatea de asigurat sau de neasigurat. Astfel, persoanele care plătesc contribuiții, pensionarii și minorii vor avea din partea statului o serie de servicii medicale incluse în pachetul de servicii medicale de bază, printre care se numără o serie de analize gratuite, servicii stomatologice și chiar asistență medicală la domiciliu. Neasigurații în schimb vor beneficia de îngrijire medicală doar dacă viața le este pusă în pericol din cauza stării lor de sănătate sau dacă suferă de vreo afecțiune cu potențial endemo-epidemic.

● Actul normativ stabilește și lista de servicii medicale pe care statul nu le va mai deconta. Astfel, cezariana la cerere, unele servicii medicale de înaltă performanță, fertilizarea în vitro, dar și a operațiilor estetice, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. De asemenea, statul nu va mai deconta zilele de spitalizare în cazul pacienților a căror vindecare se poate face în ambulatoriu.

● Gravidele vor fi beneficia de asistență medicală pe toată perioada sarcinii. După naștere acestea vor beneficia de control medical pe perioada lăuziei, iar copilul lor va fi monitorizat.

● Ministerul Sănătății are obligația să elaboreze, coordoneze și evalueze programele naționale de sănătate. O altă noutate la acest capitol este că în România vor exista 21 de programe naționale. De acestea vor beneficia totți românii, indiferent dacă sunt asigurați sau nu. Finațarea acestora se va face nu numai de la bugetul ministerului, așa cum era până acum, ci și din venituri proprii, din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și din sponsoreizări.

● Autoritățile obligă medicii de familie să acorde consultații chiar și în afara orelor de program. Această măsură are drept scop de a asigura asistență medicală românilor care locuiesc în zonele unde nu există unități sanitare.

Adoptarea modificării legii Sănătății ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare, deoarece actul normativ îi lipsesc încă două avize.

Citește și