Ordonanța a fost introdusă pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului la inițiativa Ministerului Finanțelor, în condițiile în care premierul Victor Ponta afirma la începutul ședinței că nu există decât o singură ordonanță de urgență pe agendă, legată de sectorul de sănătate.
Ordonanța este argumentată prin faptul că absența unei „coordonări susținute și eficiente” în domeniul achizițiilor publice poate prezenta riscuri în ceea ce privește suspendarea plăților la nivel orizontal până la finalizarea unor acțiuni menite să ducă la o reformă sistemică.
Un alt argument invocat este că au fost identificate o serie de deficiențe ale sistemului achizițiilor publice, precum faptul că în cadrul acestuia funcționează entități cu rol de autoritate ce uneori își suprapun responsabilitățile, încarcă din punct de vedere administrativ cadrul operațional, iar responsabilitatea decizională a acestor entități este mult diluată și că, din acest motiv, se impune stabilirea unui nou cadru instituțional, care să permită o mai bună colaborare a instituției publice centrale cu atribuții în domeniul achizițiilor publice cu eventualii participanți la procedurile de achiziție publică.
Principalele obiective ale noi agenții sunt, conform actului normativ, formularea la nivel de concepție, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizițiilor publice, stabilirea si implementarea sistemului de verificare si control a aplicării unitare a dispozițiilor legale și procedurale în domeniul achizițiilor publice, precum si monitorizarea funcționarii eficiente a sistemului de achiziții publice.
Agenția va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanțelor.
Organizarea, funcționarea, structura organizatorica și numărul maxim de posturi al noii agenții vor fi aprobate în termen de 90 de zile.