Guvernul desființează serviciul secret al MAI și îl înlocuiește cu o nouă structură. Ce rol va avea DGPI

Guvernul desființează serviciul secret al MAI și îl înlocuiește cu o nouă structură. Ce rol va avea DGPI
Publicat: 02/11/2016, 16:42
Actualizat: 26/03/2019, 05:08

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a afirmat că înființarea DGPI a reprezentat o prioritate care „venea din realitățile apărute de-a cursul timpului, mai ales în acest an, în ceea ce privește funcționarea acestei structuri”.

„Elementul de noutate e faptul că avem o normă primară la nivel de lege pentru funcționarea structurii de protecție internă a ministerului, ceea ce până acum nu aveam. Era reglementată doar prin câteva prevederi în legea funcționării MAI. Deci creăm practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcționarea acestei structuri. Aceasta nu poate decât să aducă garanții suplimentare cu privire la modul în care funcționează o astfel de structură”, a declarat Dragoș Tudorache, după ședința de guvern.

El a mai spus că ordonanța adoptată miercuri clarifică competențele acestei structuri. „Elimină suprapunerile care existau până acum în competența DIPI, așa cum exista până acum, și alte structuri ale statului, în speță SRI în ceea ce privește relaționarea cu instituțiile din afara ministerului, dar și suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul MAI, în speță Poliția Română și DGA. Deci această ordonanță încadrează foarte clar noile competențe ale structurii și le circumscrie activității MAI în domeniul ordinii publice și în domeniul integrității personalului Ministerului Afacerilor Interne și a misiunilor pe care le desfășoară. Un alt element foarte clar e controlul parlamentar.

Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere – un control parlamentar pasiv, prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităților noii structurilor, atunci când i se cere, dar introduce și un element proactiv, pentru că creează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, așa cum o face și pentru celelalte servicii de informații”, a adăugat ministrul de Interne.

Ministrul de Interne a explicat că Guvernul a emis Ordonanța de Urgență pentru crearea acestei structuri pentru că în ultima perioadă această structură „și-a pierdut foarte mult credibilitate atât în plan extern, cât și în intern”.

„În ceea ce privește următorii pași, ce se va întâmpla de astăzi începând: potrivit dispozițiilor tranzitorii ale OUG va începe să curgă o perioadă de 15 zile în care se va face transferul de responsabilitate, predare-primire, între actuala structură și structura noua. Un element foarte important, și din nou au fost multe întebări din spațoul public pe această zonă, în zilele următoare prin ordin de ministru voi lua măsuri specifice și foarte stricte pentru a asigura securizarea activelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcționează”, a precizat Tudorache.

El a fost întrebat dacă aceste clarificări îi vor mulțumi și pe sindicaliștii polițiștilor, care spun că se încearcă ca SRI să pună mâna pe arhiva DIPI și pe lista ofițerilor acoperiți și că ar putea să protesteze în stradă.

„Am considerat că o schimbare atât de importantă trebuie să întrunească cât mai multe din așteptările celorlalți parteneri, inclusiv sindicate și societate civilă. Din prima săptămână am pus la dispoziția tuturor proiectul de OUG și am avut reacții foarte consistente din partea întregului spectru (…) Am preluat în mare majoritate aceste comentarii. Singurul element rămas în discuție și a venit din partea sindicatelor a fost, pe de o parte de militarizare, pe care ei l-au contestat de la bun început, noi ca minister am pus toate argumentele pe masă în susținerea formulei pe care am adoptat-o, argumente pe care o parte din societate nu le a agreat. (…) Din punctul meu de vedere este soluția cea mai potrivită la nevoile pe care le traversăm noi. În ceea ce privește arhiva și ofițerii acorpiți, cred că e o impresie greșită în rândul sindicatelor pentru că arhiva DIPI și listele de acoperiți rămân în MAI. Chiar în acest moment practic se realizează securizarea arhivelor, atât a celor fizice, cât și a sistemelor de informatice. (…) Nu va fi niciun transfer de active către nimeni. Ele sunt securizate și vor fi preluate de noua structură”, a explicat ministrul.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) se va înființa în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și va funcționa ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, din aria de competență a acestui minister. Prevederea se regăsește într-o ordonanță de urgență adoptată miercuri de Guvern.

DGPI va desfășura activități informativ-operative exclusiv pe domeniul de competență al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atribuții în domeniul securității naționale. Odată cu crearea acestei structuri se va desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

„Actul normativ adoptat miercuri de Guvern stabilește modul de organizare și funcționare al DGPI la nivel de direcție generală, care, prin furnizarea de date și informații factorilor decizionali din MAI, va contribui la asigurarea integrității, eficienței și profesionalismului personalului ministerului și, implicit, la creșterea calității serviciilor asigurate de unitățile acestui minister în domeniul ordinii publice. DGPI se va integra în arhitectura sistemului național de securitate și va contribui la realizarea misiunilor MAI alături de Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, această structură va face parte din sistemul național de apărare și din Comunitatea Națională de Informații”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Structura organizatorică și numărul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comandă a DGPI va fi formată din specialiști în domeniu – cadre militare în activitate – fapt ce va garanta desfășurarea activității structurii în condiții de imparțialitate și echidistanță. Conducerea DGPI va fi asigurată de un director general, numit în funcție prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.

În ceea ce privește competențele, DGPI va desfășura activități de informații, contrainformații și protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operaționala a MAI. Această structură nu va mai avea competența de a derula activități informativ – operative pentru identificarea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, factorilor de risc și amenințărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalității organizate transfrontaliere, respectiv activităților asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfășurată de SRI.

De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competențe în a derula activități de culegere de informații în scopul prevenirii și combaterii criminalității, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei și spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activități vor fi desfășurate de către Poliția Română.

DGPI va desfășura însă activități de culegere a informațiilor în scopul asigurării integrității profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva amenințărilor, vulnerabilităților si riscurilor la corupție.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale NATO și ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activității pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare și personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuție și de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilități la adresa securității naționale.

Polițiștii din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă se pun la dispoziția MAI, în vederea numirii într-o funcție corespunzătoare. Aceștia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI, iar personalul contractual din cadrul DIPI se preia în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă, în condițiile legii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de vor lua măsuri pentru operaționalizarea administrativă a noii structuri și în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică și regulamentul de funcționare al DGPI, precum și un ordin al șefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer