Accizele vor crește anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflației calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creșterea accizelor la benzină și motorină și din interzicerea primelor la vânzarea de tutun și alcool.
Guvernul anticipează un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflației la septembrie, de 4,77%, și majorarea accizei la benzină și motorină și kerosen cu 7 eurocenți pe litru, potrivit unui proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal obținut de MEDIAFAX.
„Urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, din data de 4 noiembrie 2013 a fost convenit ca în situația în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit titlului VII în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică, până la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%”, se arată în documentul citat.
Totodată, a fost convenită și o creștere a accizelor cu 7 eurocenți/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen.
Din modul de calcul descris mai sus rezultă că accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012, adică la nivelul actual se va adăuga o cotă de aproape 5%.
Suma calculată ca plus de venituri din accize, de 3,44 miliarde lei, cuprinde atât impactul indexării cu rata inflației și majorării accizelor la combustibili cu 7 eurocenți pe litru, cât și măsura de interzicere a comercializării cu prime a produselor alcoolice și din tutun.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcție de rata inflației și nu de cursul de schimb, confirmând informațiile publicate în urmă cu câteva zile de MEDIAFAX.
Surse oficiale au declarat săptămâna trecută că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflației, renunțându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunțat de BCE la 1 octombrie, care în acest an a fost sub cel din 2012.
Banca Centrală Europeană a aunțat la 1 octombrie un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% față de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizată în acest an.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internațional.
Veniturile din accize au fost estimate pentru acest an la ultima rectificare bugetară la 20,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB.