Așa cum era de așteptat, Guvernul Orban ia în calcul reintroducerea stării de urgență, la propunerea medicilor.
Dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe pantă de scădere a numărului de cazuri de coronavirus, revenim la restricții, pentru a evita sufocarea completă a sistemului medical, au declarat surse pentru adevărul.ro.
Medicii recomandă măsuri mai dure după valul de infectări din ultima săptămână. Starea de urgență ar urma să revină doar în zonele care impun condiții speciale, unde vor fi înregistrate focare de Covid-19.
Cinci zile decisive: sistemul medical se va prăbuși dacă vom avea peste 500 de cazuri pe zi. „E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni”, au precizat sursele respective.
În 17 iulie, Ludovic Orban speră într-un trend descendent, pentru a putea prelungi starea de alertă cu încă o lună, nu pentru a institui starea de urgență.
Sute de bolnavi cu coronavirus s-au externat la cerere din spitale, devenind „focare ambulante”.
Pe de altă parte, de exemplu, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a spus că proiectul trimis de Guvern lasă loc pentru abuzuri! „Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice de boală. În proiectul elaborat de Guvernul Orban nu există nicio garanţie că românii nu vor fi luaţi de pe stradă pentru un simplu strănut, semnele sugestive, aşa cum este precizat în proiectul Guvernului”.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, l-a contrazis imediat: „Niciodată, niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cel puţin din partea corpului medical”.
Tătaru nu exclude un scenariu negru pentru criza Covid, dacă se impun măsuri speciale. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână şi jumătate – două săptămâni, şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă. Când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru într-un interviu pentru Agerpres.
Pe de altă parte, duminică seara, premierul a precizat că Guvernul nu mai vrea introducerea a niciunei alte restricții care să afecteze economia. Ludovic Orban a lăudat gândirea Guvernului în ceea ce privește etapizarea măsurilor de relaxare.