Prima pagină » Știri » Guvernul ia măsuri împotriva hoților de fier vechi. Cu cât au fost prejudiciate companiile de stat de furturile de la calea ferată și de la rețeaua electrică

Guvernul ia măsuri împotriva hoților de fier vechi. Cu cât au fost prejudiciate companiile de stat de furturile de la calea ferată și de la rețeaua electrică

Guvernul ia măsuri împotriva hoților de fier vechi. Cu cât au fost prejudiciate companiile de stat de furturile de la calea ferată și de la rețeaua electrică
Guvernul vrea să restricționeze tipul de produse care pot fi duse la centrele de colectare a fierului vechi, astfel încât hoții de fier vechi să nu mai prejudicieze companiile de stat

Guvernul vrea să restricționeze tipul de produse care pot fi duse la centrele de colectare a fierului vechi, astfel încât hoții de fier vechi să nu mai prejudicieze companiile de stat, a declarat premierul Ponta la emisiunea Income, difuzată sâmbătă.

„Până la sfârșitul anului venim cu o reglementare și mai restrictivă. Să restricționăm tipul de produse (…) Avem o problemă că se fură capacele de canal și se duc la fier vechi”, a spus Ponta.

Companii precum CFR, administratorul căilor ferate din România, sau Transelectrica, companie de transport al energiei electrice, au înregistrat pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro din cauza furturilor unor elemente de infrastructură.

Pagubele produse de hoții de fier vechi la CFR se ridică, din 2011 până în luna aprilie 2013, la aproape 21 de milioane de euro. Pentru a preveni aceste furturi, compania a înlocuit unele piese din cupru, de la liniile de telecomunicații, cu piese din fibră optică, a început să depoziteze materialele aferente căii în locuri păzite, au iluminat zone predispuse la furt. Totodată, au fost dispuse operațiuni de verificare a centrelor de colectare de fier vechi.

În ceea ce privește daunele aduse companiei Transelectrica, în ultimii cinci ani, furtul de componente ale stâlpilor și liniilor electrice s-a tradus prin pierderi de circa 0,6 milioane de euro.

În ultimii 22 de ani, au fost exportate din România peste 30 de milioane de tone de deșeuri metalice. Valoarea acestora depășește 14 miliarde de euro, potrivit unei anchete „România te iubesc”

 

Citește și