Premierul Ponta a anunțat că noul Cod de Procedură Penală și noul Cod Penal vor intra în vigoare fără să fie modificate. DNA, DIICOT au solicitat Ministerului Justiției să modifice cele două legi după ce au depistat o serie de erori. În forma actuală a Codul de Procedură Penală interceptările pot fi utilizate doar în faza de urmărire penală, ceea ce înseamnă mai exact că persoana vizată este pusă în gardă din start. În plus, DNA a mai atras atenția că noul Cod Penal va duce la îngroparea unor dosare de corupție aflate pe rol precum cele ale lui Mihai Necolaiciuc sau Miron Mitrea.
De la 1 februarie în toate dosarele instrumentate de procurori interceptările vor putea fi utilizate numai în faza de urmărire penală. În acestă fază procurorul este obligat să anunțe suspectul că este cercetat și că poate fi interceptat. Asta înseamnă practic că suspecții vor fi anunțați că sunt interceptați. Procurorul șef al DNA a anunțat că dacă legea nu va fi modificată interceptările devin inutile.
Premierul Ponta a anunțat că nu va modifica Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală.”Cum să modificăm, dom’ne? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio ședință de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituțional să modificăm prin ordonanță de urgență”, a răspuns Ponta întrebat de jurnaliști dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanță de urgență.
Întrebat dacă vor fi totuși introduse modificări chiar și după 1 februarie, premierul a arătat că, joi, se discută la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o serie de modificări, care pot fi luate, până la urmă, în discuție, dar abia peste o săptămână și dacă CSM dorește acest lucru.„Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituțional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice”, a adăugat Ponta.El a precizat că, legat de acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare și a presei, există deja un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului.Întrebat de jurnaliști de ce a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, că este posibil ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal, Ponta a reluat ideea că, joi, este o ședință la CSM.„Noi nu modificăm absolut nimic decât ce vrea…”, a completat Ponta, referindu-se la CSM.
În urmă cu o săptămână ministrul Justiției a anunțat că modificările cerute de DNA și DIICOT vor fi promovate printr-o Ordonanță de Urgență. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.
Kovesi: Interceptările devin inutile
Deficiențele noii legi penale au fost semnalate recent, la GÂNDUL LIVE, de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.”Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală și care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obține autorizație de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat și să îi prezentăm învinuirile. Vă dați seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a spus Kovesi.
„Infracțiunile de corupție se comit, prin natura lor, în spații închise, în condiții de confidențialitate. Nu strigă cineva „Hei, vecine, hai că vreau să iau mită, vreau să am martori!”. Este nevoie de aceste interceptări, dar nu există dosare în care să avem doar interceptarea comunicărilor”, a adăugat ea, apreciind că, de exemplu, „dosarul Hidroelectrica, în care s-a oprit încheierea unui contract păgubos pentru stat, nu ar fi fost posibil”.
Cine scapă pe Noul Cod Penal
Noul Cod Penal reduce drastic pedepsele pentru dosarele cu prejudicii. Acest fapt are efect direct asupra dosarelor aflate în curs de judecare pentru că odată reduse limitele pedepselor scad și termenele de prescripție. Prescripția este termenul stabilit de lege în care statul prin procurori poate ancheta și judeca un suspect de o anumită infracțiune. Spre exemplu prescripția este de 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an dar care nu depășește 5 ani. Adică dacă un suspect a comis o infracțiune în urmă cu cinci ani care era pedepsită cu maxim cinci ani de închisoare el va scăpa de dosar.
DNA a calculat că există peste 20 de astfel de dosare care ar urma să fie scoase de pe rol. Printre cele 22 de dosare se numără și dosarele de corupție ale lui Miron Mitrea, Mihai Necolaiciu și Marko Attila.
Interceptările nu sunt singura problemă identificată. Noul Cod nu a lămurit dilema legii penale mai favorabile. Mai precis în noul cod nu se menționează în mod clar ce lege vor utiliza judecătorii în cazul dosarelor începute pe codul actual dar care vor fi judecate pe noul cod. Potrivit expertului ONG-ului ExpertForum, Laura Ștefan, această inconsistență a legii va duce la soluții diferite pe cazuri similare, astfel că din nou va exista o practica neunitară. „În lipsa unei interpretărineechivoce din partea legiuitorului, fiecare judecător în parte este pus sa ghicească intențiile acestuia, iar haosul generat de soluții judiciare divergente va fi imputat sistemului judiciar deși în realitate a fost produs de Parlament și făcut posibil de inacțiunea (deliberată?) a Guvernului”, se arată într-o analiză a ExpertForum
Noul Cod a fost scris în 2009 la Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, titular de proiect a fost actuala șefă a DIICOT Alina Bica. El a fost legiferat de Parlament, unde comisia de specialitate a fost condusă de actualul premier, Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte și Tudor Chiuariu, condamnat definitiv acum în dosarul Poșta Română, și fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupție.