Prima pagină » Știri » Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât!”

Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât!”

Guvernul nu mai are bani pentru pensiile militarilor. Ministrul Muncii: „Ghici ce?! Economia nu produce atât!
Detalii în Gândul

Ministrul Muncii susține că ordonanța nu va viza exclusiv militarii, ci „se referă la tot ce înseamnă pensii speciale”. 

„Ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor dori să iasă, vor putea să o facă, începând de mâine până la 15 septembrie. Însă ei trebuie să știe că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu cei din activitate, ci li se indexează cu rata inflației (…) Trebuie să stopăm o creștere aberantă (…) A fost o legislație specială, pentru anumite categorii. Această ordonanță pe care o pregătim, săptămâna viitoare, nu se referă doar la sistemul de apărare, ordine publică. Se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, inclusiv la funcționarii parlamentari, care sunt pe un alt sistem decât contributivitatea”, a spus Lia Olguța Vasilescu, duminică seară, la Antena 3.

Olguța Vasilescu a argumentat că, în actualele condiții, statul nu și-ar mai fi putut permite, peste patru ani, să susțină pensiile speciale.

„La o pensie de 30.000, acum statul nu-și permite să plătească 60.000 peste câțiva ani . Ghici ce, economia nu produce atât (…) Nu mai putem să se dubleze în următorii patru ani pentru că statul.nu își mai permite să le susțină”, a spus Lia Olguța Vasilescu. 

Totodată, ministrul Muncii a dat asigurări că nu va fi tăiată nicio pensie și că vârsta de pensionare nu va fi schimbată.

„Ne-am stabilit câteva principii – nu scădem nicio pensie aflată în plată (…) Va trebui să intervenim asupra actualizării, nu vrem să intrăm în tăierea vreunei pensii. Am promis că nu venim ca Emil Boc să tăiem pensii și salarii, dar e clar că va trebui să luăm o decizie în ceea ce privește actualizarea”, a spus Vasilescu, catalogând actualele legi drept unele „aberante” și „care trebuie corectate”.

Țuțuianu: „Va fi un timp suficient, de o lună jumătate-două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă”

Aceeași poziție a avut-o și ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, care declara anterior, la un alt post de televiziune, că dacă se vor face anumite modificări la legea pensiilor, ele nu vor intra în vigoare peste noapte și că nu există nicio intenție a Guvernului să taie vreo pensie.

„Va fi un timp suficient, de o lună jumătate-două, în cadrul căruia oamenii să aibă posibilitatea să aleagă: fie rămânerea în sistem, fie, pentru cei care vor să se pensioneze pe actuala legislație, să poată să facă acest lucru”, spunea Țuțuianu, în cadrul unei intervenții telefonice la RTV.

În același timp, Țuțuianu a punctat faptul că există magistrați, inclusiv magistrați militari, care au pensii de 30-35.000 lei, el arătând că acest lucru nu e normal și că se vor face corecții, el arătând că algoritmul de calcul al pensiilor militare va fi păstrat.

„Există o analiză privind situația unor pensii care depășesc niște lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistrați, inclusiv magistrați militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. (…) Vreau să reitez încă o dată câteva situații care nu pot continua așa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algortimul de calcul de astăzi permite ieșirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate”, mai spunea Țuțuianu.

Gândul a scris că Ministerul Muncii ia în calcul să schimbe regulile în privința pensiilor speciale. În urmă cu trei luni, Olguța Vasilescu anunța că „sistemul trebuie corectat”, iar acum la Ministerul Muncii este în lucru un proiect de ordonanță care schimbă regulile în privința pensiilor speciale pentru militari, polițiști și serviciile secrete, lucru confirmat, duminică seară, de ministrul Muncii.

Intenția de a „corecta” pensiile speciale a fost anunțată public încă din aprilie de ministrul Muncii.

„De regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 – 3.500 de lei, și vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung și la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt înghețate până când vom intra în întreg sistemul de pensii. Noi vrem ca imediat după ce ieșim din Legea salarizării să ne concentrăm pe pensii. Ideea e să stea liniștiți, că nu vrem să scădem nicio pensie în România. Dar vrem să corectăm cu foarte mare atenție sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistați social, iar alții vor fi cu niște pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, declara, într-un interviu, în luna aprilie, Olguța Vasilescu.

Peste 100 de milioane de euro lunar pentru pensiile speciale

Pensiile speciale plătite de stat foștilor angajați din domenii precum Apărare, Afaceri Interne, Parlament, corp diplomatic sau magistrați însumează 479,5 milioane de lei, potrivit datelor furnizate Mediafax, de structurile în domeniu.

În baza răspunsurilor primite de MEDIAFAX de la instituțiile implicate, putem nota că, spre exemplu Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plată 76.080 de persoane, cu o pensie specială medie de 3.229 de lei, suma totală lunară plătită în contul acestora ridicându-se la 245,6 milioane de lei. Există și o pensie maximă plătită de MApN, în cuantum de 29.992 de lei lunar, dar desigur MApN nu dezvăluie identitatea beneficiarului acestei pensii, reținând doar că este vorba despre un „fost director de regie autonomă”.

Alt exemplu vine de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Aici, un număr de 10.073 de persoane câștigă o pensie specială medie de 3.047 de lei, ceea ce presupune un efort bugetar de 228,7 milioane de lei, lunar.

Alt exemplu: 204 senatori încasează pensii speciale în sumă totală de 3,9 milioane de lei, tot lunar. Ceea ce înseamnă peste 19.000 de lei lunar pe cap de parlamentar beneficiar al unei pensii speciale.

Astfel că totalul general, cumulat numai pe baza informațiilor transmise pentru MEDIAFAX de către instituțiile plătitoare, se ridică la 479,5 milioane de lei, bani de care beneficiază – sub formă de pensii speciale – aproximativ 95.000 de persoane, lună de lună.

 

Autor

Citește și