Guvernul o dă la întors cu Legea audiovizualului

Publicat: 30 11. 2012, 15:56
Actualizat: 18 03. 2015, 20:52

După ce cinci membri ai CNA au amenințat să sesizează instituțiile europene în legătură cu ordonanța care modifica Legea audiovizualului adoptată de Guvern fără dezbatere publică, Executivul întoarce proiectul la CNA ca și cum nu ar fi fost încă adoptat. Astfel, Ministerul Comunicațiilor a trimis spre analizare la Consiliul Național al Audiovizualului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede modificarea Legii audiovizualului, a declarat, pentru MEDIAFAX, Răsvan Popescu, președintele CNA.

Proiectul anunțat marți de purtătorul de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, ca fiind adoptat o ia practic de la capăt pe circuitul legislativ, în loc să meargă direct la Monitorul Oficial,  pentru a intra în vigoare.

„Am primit de la Ministerul Comunicațiilor proiectul de Ordonanță de Urgență (de modificare a Legii audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, n.r.) spre analizare și punct de vedere. În proiect nu mai există niciun fel de prevederi referitoare la modificarea statutului CNA. Urmează ca departamentele noastre de specialitate, serviciul juridic și compartimentul de reglementări, să facă o primă analiză tehnică și ulterior textul Ordonanței va fi suspus dezbaterii în Consiliu, în cursul săptămânii viitoare”, a declarat Răsvan Popescu, președintele CNA. Ministerul Comunicațiilor este inițiatorul acestui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG).

Pe de altă parte, marți, Zaharescu anunța practic că subiectul a fost închis. „Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr.504/2002. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern vizează trei categorii mari de schimbări”, preciza purtătorul de cuvânt al guvernului fără a lăsa niciun echivoc în privința adoptării OUG. După scandalul iscat, o zi mai târziu, Victor Ponta anunța vag că OUG se află la Ministerul Justiției „la avizare”, procedură premergătoare adoptării unui act normativ.

Anunțul transmiterii la CNA a proiectului de OUG s-a produs în contextul în care cinci membri ai Consiliului – Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valentin Jucan și Mircea Deacă – au susținut, în 28 noiembrie, o conferință de presă, în care au spus că vor sesiza Comisiile pentru Cultură din Parlament în legătură cu OUG de modificare a Legii audiovizualului. „Și, la rigoare, ne rezervăm dreptul de a sesiza Comisia Europeană și Parlamentul European”, a mai spus atunci Ioan Onisei.

De altfel, cei cinci membri ai CNA lucrează în prezent la o scrisoare despre OUG de modificare a Legii audiovizualului, care ar urma să fie transmisă instituțiilor europene, după cum a confirmat, vineri, 30 noiembrie, pentru MEDIAFAX, Gelu Trandafir, membru al CNA.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, 28 noiembrie, că OUG care modifică Legea audiovizualului nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, pentru că ministerele Justiției și Finanțelor trebuie să dea forma finală a acesteia, în urma deciziei Guvernului de a se scoate din ordonanță toate referirile la CNA.

„Nu s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța pentru că Ministerul Justiției și Ministerul de Finanțe, în urma deciziei de ieri din Guvern de a scoate toate referirile la CNA, trebuie să dea forma finală”, a spus Ponta, răspunzând unei întrebări în acest sens.

Ponta a precizat că din OUG au fost scoase condițiile impuse viitorilor membri ai CNA, el argumentând că tot ce se dorește de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nefiind o urgență. Premierul a reiterat faptul că OUG a operat modificări doar la partea de fiscalitate.

Cu o zi înainte, Victor Ponta a declarat, în momentul în care a fost întrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG și care era urgența, că s-a apelat la Ordonanță pentru a introduce transparența fiscală în contractele de publicitate, el arătând că Guvernul face bugetul pe 2013 și trebuie să știe toate veniturile.

„Ceea ce s-a modificat s-a modificat vizavi de regulile fiscale și modul de comercializare, de încheiere a contractelor privind publicitatea. Este doar o măsură de transparență pentru ca Fiscul să aibă acces la toate aceste date”, a spus Ponta, marți, 27 noiembrie.

Întrebat de ce era urgent să se modifice Legea audiovizualului, Ponta a explicat: „Pentru că era vorba despre condiții fiscale și de transparență fiscală și construim bugetul pe 2013 și trebuie să știm foarte clar toate veniturile și tot circuitul financiar”. El a precizat că nu s-a modificat nimic referitor la CNA.

„Nu există niciun articol legat nici de membrii CNA, nici de funcționarea CNA. Dacă la CNA se dorește vreo schimbare, o va face Parlamentul, nu era atât de urgentă ca să o facem prin OUG”, a spus Ponta.

Întrebat de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor proiectul privind Legea audiovizualului pentru dezbatere publică, Ponta a răspuns: „Pentru că a fost prezentat în ședință de Guvern, s-au făcut observații, și, oricum, e bun, nu vă faceți griji!”.

În ceea ce privește prevederile referitoare la suspendarea deciziilor CNA, Ponta a precizat că acolo era o problemă de raliere de procedură la Legea audiovizualului în sensul în care pentru toate sancțiunile administrative să se aplice regimul general, iar contestarea lor în instanță le suspendă.

Pe de altă parte, potrivit afirmațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, Guvernul a modificat, marți, 27 noiembrie, prin Ordonanță de Urgență, Legea audiovizualului. Conform modificărilor, CNA va acorda licențe audiovizuale de televiziune doar societăților care la data solicitării nu au restanțe față de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca având pondere semnificativă în formarea opiniei publice.

De asemenea, Ordonanța schimbă modul de sancționare a cabliștilor, care dacă nu vor asigura aceeași calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.

Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audiență realizată de fiecare post TV în anul precedent.

Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune și radio nu vor mai trebui plătite imediat, dacă sunt atacate în instanță în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunțarea unei hotărâri definitive și irevocabile.

OUG de modificare a Legii audiovizualului stabilește și reguli stricte pentru intermedierea achiziționării de spațiu publicitar televizat, care poate fi făcută numai în numele și pe seama beneficiarului, cu oferte de preț confirmate cu radiodifuzorul, intermediarul primind bani doar de la beneficiar.

Ordonanța limitează la cinci numărul spoturilor publicitare și de teleshopping izolate pe care le poate difuza zilnic un post de televiziune și stabilește că publicitatea la băuturi spirtoase poate fi difuzată numai în intervalul orar 23.00 – 6.00.

Prin modificarea Legii audiovizualului, se stabilește că persoanele propuse la CNA trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în România, să aibă reputație și experiență și să nu fie soți, rude sau afini până la gradul al treilea cu șeful statului, președinții Camerelor sau membrii Guvernului. De asemenea, conform ordonanței, aceștia nu trebuie să aibă cazier fiscal sau judiciar.

Ordonanța a provocat reacții critice din partea președintelui CNA Răsvan Popescu, a International Advertising Association România și a Uniunii Agențiilor de Publicitate din România.

Răsvan Popescu, președintele CNA, a declarat, marți, 27 noiembrie, că Ordonanța adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ține cont de unele observații făcute de CNA, existând însă și aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanța va fi dezbătută în Parlament.

IAA România a transmis, în aceeași zi, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ordonanța de Urgență de modificare a Legii audiovizualului „este de natură să afecteze în mod negativ funcționarea normală și competitivă a industriei de marketing, media și comunicare”, cerând Guvernului consultări pe acest document.

Și Uniunea Agențiilor de Publicitate din România (UAPR) și-a exprimat, într-un comunicat dat la momentul respectiv, agenției MEDIAFAX, nemulțumirea față de decizia Guvernului de a aproba ordonanța de urgență (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002.

„Suntem consternați că ordonanța de urgență a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul ședinței de guvern de marți”, a declarat Radu Florescu, președinte al Uniunii Agențiilor de Publicitate din România.

Și Radu Petric, președintele Asociației de Comunicații prin Cablu (ACC), a declarat, pe 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX, că Ordonanța de Urgență de modificare a Legii audiovizualului, a fost adoptată de Guvern în mod neprofesionist, fără consultarea părților implicate și dovedește rea-voință și ură la adresa cabliștilor.

În schimb, Asociația Română de Comunicații Audiovizuale (ARCA) a spus, într-un comunicat remis MEDIAFAX, în 28 noiembrie, că OUG de modificare a Legii audiovizualului „completează prevederile legale existente cu reglementări care răspund unor probleme apărute în practica ultimilor ani în domeniul audiovizualului”.