Guvernul, obligat să plătească diferența pentru Cumințenia Pământului
Deputații din Comisia de Cultură au votat, marți, un amendament la OUG 10/2016 potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferența de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma colectată pentru cumpărarea operei „Cumințenia Pământului”.
Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură, le-a propus colegilor săi introducerea unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2016: „În situația în care la 30 septembrie nu se strâng cei șase milioane de euro din subscripție publică, Guvernul va mări marja de cinci milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu național să fie cumpărat. Deci Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro”, a declarat Știrbu.
La rândul său, deputatul Mădălin Voicu a caracterizat campania de subscripție drept „aproape o bișnițăreală”, afirmând că nu este revoltat, ci doar mâhnit.
„Ca om de cultură mie mi se pare aproape o bișnițăreală, dacă vreți să folosesc un termen pe care-l merită acest proiect în stadiul și în felul în care el arată astăzi. Nu sunt revoltat, ci doar mâhnit pentru că se face atâta paradă, în frunte cu doamna ministru”, a spus Voicu
Liliana Mincă a propus organizarea, în colaborare cu Ministerul Economiei, a două extrageri speciale „6 din 49” pentru strângerea celor șase milioane de euro.
La rândul său, fostul ministru al Culturii Toader Paleologu a afirmat că suma de 11 milioane de euro reprezintă „o afacere” pentru statul român.
„Lucrarea poate fi scoasă din țară, așa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase și participă la expoziții în afara țării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligația să se reîntoarcă în țară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane e ste un preț excelent și noi putem după aia dacă vrem să o dăm în custodia altor muzee”, a subliniat el.
Secretarul de stat din Ministerul Culturii Oana Bogdan a spus că, de la lansarea subscripției, s-a dus o campanie de mediatizare în urma căreia multe companii au donat: „Am lansat la 1 septembrie un parteneriat cu Romfilatelia, prin care am pus plicuri personalizate în toate oficiile poștale din țară. Avem de partea noastră o serie de parteneri privați. (…) O companie a donat 127.000 de euro… Câteva bănci și instituții financiare și non-financiare și-au anunțat deja donațiile”, a argumentat Bogdan, care a ținut să mai menționeze și supermarketurile.
Până la data de 16 august pentru „Cumințenia Pământului” au fost strânși 695.000 de euro din cele 6 milioane necesare. Camera Deputaților este camera decizională pentru legea de aprobare a OUG 10/2016.