Guvernul Orban promite ajutor de stat pentru HoReCa. Cine mai primește bani publici
Guvernul Orban promite ajutor de stat pentru HoReCa! Așadar, Executivul s-a gândit să ofere sprijin pentru unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei, într-o perioadă a anului în care oricum încasările scad în regulat.
Dar investitorii din HoReCa nu sunt singurii care vor beneficia de ajutor de stat. Premierul Ludovic Orban anunță că va face același lucru și cu firmele/ instituțiile din zona culturală privată.
Ludovic Orban prezintă schema de ajutor de stat pentru HoReCa
„Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani – 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Premierul a susținut că acest ajutor se va face „mai degrabă prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul”.
„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană, pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană. Altfel, dacă le dai bani companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi”, a insistat primul-ministru cu o explicație.
Guvernul, sprijin promis și pentru zona culturală privată
De asemenea, Ludovic Orban a anunţat că şi pentru zona culturală privată Executivul pregăteşte o schemă de ajutor de stat, care însă este „foarte complicat de generat”: „Ne uităm ce au folosit şi celelalte ţări pe zona culturală privată. E foarte complicat de generat schema asta, pentru că e o varietate foarte mare de forme de organizare. Unele sunt organizaţii neguvernamentale, altele sunt companii, alţii lucrează pe cont propriu, mulţi nici măcar pe persoană fizică autorizată. Deci e complicat de găsit o formă de compensare a pierderilor pe care le-au suferit din cauza restricţiilor stabilite de autorităţi.
Acordăm o mare importanţă, pentru că viaţa culturală a fost afectată şi foarte mulţi dintre freelanceri sau dintre cei care sunt creatori, care sunt validaţi de piaţă, n-au mai putut, practic, să aibă veniturile pe care le aveau. Şi atunci trebuie să găsim o formă de sprijin”.