Prima pagină » Știri » Guvernul Ponta TAIE DRASTIC bugetul DNA

Guvernul Ponta TAIE DRASTIC bugetul DNA

Guvernul Ponta TAIE DRASTIC bugetul DNA
Guvernul a redus bugetul parchetelor

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a explicat pentru gândul că a sesizat guvernul că DNA are nevoie de un buget mai mare pentru 2015. Șefa DNA mai susține și că inițial reducerea anunțată a fost de 20%. Ea a mai explicat și faptul că, după intrarea în vigoare anul acesta a noilor coduri, costurile de funcționare ale parchetelor a crescut.

Reproșul adus de Kovesi Guvernului

„În mod normal reducerea bugetului Ministerului Public se va aplica și la DNA. Nu aș putea să vă spun sigur care va fi bugetul DNA pentru că cu toate insistențele noastre de a obține un răspuns de la Ministerul Public, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor nu am am primit informațiile solicitate. Probabil această reducere se va aplica și DNA. Pot să vă spun că am făcut mai multe demersuri în momentul în care s-a discutat proiectul de buget, inițial am fost anunțați de o reducere de 20%. Am făcut demersuri la ministrul Justiției și la ministrul delegat pentru Buget și le-am adus la cunoștință suma de care are nevoie DNA pentru 2015 pentru ca acestă instituție să poată funcționa și activitatea să nu fie blocată”, a declarat Kovesi, pentru gândul.

Întrebată ce explicație a primit din partea oficialilor guvernamentali, șefa DNA a primit răspundul clasic: „nu sunt bani la buget”. De altfel, ea a explicat că la elaborarea bugetului, trebuie respectate prevederile legale, și anume să existe o filă distinctă de buget pentru DNA.

„Această filă era trimisă către Palament unde bugetul DNA era discutat. M-aș bucura ca și celelalte unități de parchet să primească bugetele de care au nevoie. În cursul anului 2013 DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de 300 milioane euro iar până acum în 2014 avem indisponibilizate bunuri de 200 milioane euro. În aceste condiții noi am cerut 25 de milioane euro. Raportat la câți bani am indisponibilizat și bugetul solicitat diferența este net în favoarea DNA. Problema bugetului am semnalat-o încă de la intrarea în vigoare a noilor coduri. Există o dispoziție legală potrivit căreia suspecții și persoanele pe care le cercetăm pot solicita expertize, iar aceste expertize sunt obligatorii. Astfel că este evident că vor crește și costurile de funcționare a DNA”, a mai spus Kovesi.

Președinta ÎCCJ: „Credeți că, cu un buget mai mic, se ușurează activitatea instanței?

În același sens s-a exprimat și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, care susține că este nevoie de un buget echilibrat pentru ca puterea judecătorească să-și poată desfășura activitatea la un nivel calitativ superior. De altfel, ea a reiterat faptul că politicienii au discreditat justiția în mai multe rânduri prin discursurile lor, ceea ce, din nou, a afectat imaginea justiției.

„Noi toți, indiferent că suntem reprezentanți ai puterii judecătorești, executive sau legislative, trebuie să înțelegem că separația puterilor în stat nu înseamnă antagonismul puterilor în stat, ci reprezentanții lor trebuie să înțeleagă că bine public implică o activitate conncentrată sistemul de justiție pentru a lucra la nivelul calitativ la care s-a angajat implică, în mod deosebit, ca în România să existe o legislație clară, coerentă, stabilă, resurse materiale și umane suficiente. Cerem un buget echilibrat, nu un buget mai mare, pentru toate instanțele și parchetele din țară. Credeți că cu un buget mai mic se ușurează activitatea instanței?”, a spus Livia Stanciu.

În plus, președinta Înaltei Curți a adăugat că va formula o serie de amendamente atunci când va fi chemată în Parlament la dezbaterile pe buget.

Pe de altă parte, ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, a spus că, de fapt, bugetul crește. În explicația sa, titlurile executorii care ar trebui plătite în 2015 sunt trecute în cadrul bugetului Ministerului de Finanțe.

„Bugetul Ministerului Public, unde e și DNA, crește. Titlurile executorii pe care trebuie să le plătim anul viitor nu sunt introduse în bugetul Ministerului Public, așa cum ne-am înțeles cu FMI, le trecem la Ministerul Finanțelor. În afară de cheltuielile de personal, bugetul nu scade, ba dimpotrivă crește. Bugetul crește și nu scade”, a explicat Vâlcov, la Digi 24.

Comunicatul transmis de DNA

DNA a transmis următorul comunicat, referitor la reducerea bugetelor parchetelor. „În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcției Naționale Anticorupție (D.N.A) a constatat următoarele:

1.În anexele la proiectul de lege sus menționat nu se regăsește fila distinctă de buget pentru DNA, așa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2.Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).

3.Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.

4.Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro” – sursa: Comunicat DNA

Citește și