„Vreau să mențin un angajament ferm, anume că drepturile câștigate și legislația se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale, cu anumite excepții ale magistraților, care beneficiază de o decizie a CCR și a militarilor. O să ajungem ca pensiile să fie calculate pe bază de contributivitate. Noi mergem cu actuala Lege a pensiilor în aplicare cu creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu creșterea salariului minim și pe măsură ce avansăm pregătim o lege a pensiilor care să îți introducă pentru toate pensiile din România sistemul contributivității și dacă, la un anumit moment legea nouă cu legea în vigoare se întâlnesc, avantajele câștigate nu se diminuează, însă se elimină inechitățile din sistemul de pensii”, a spus Raluca Turcan, la Digi24.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o nouă Lege a pensiilor ar fi necesară, deoarece mulți pensionari și șefi de instituții publice au semnalat inechități în legea actuală. Șeful statului susține că Guvernul Orban va face o analiză în acest sens.
Actuala Lege a pensiilor a fost promulgată în iulie 2019 și prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.
Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.