Prima pagină » Știri » Guvernul redescoperă laboratorul ICECHIM și dă bani pentru acreditarea de urgență

Guvernul redescoperă laboratorul ICECHIM și dă bani pentru acreditarea de urgență

Guvernul redescoperă laboratorul ICECHIM și dă bani pentru acreditarea de urgență
Guvernul redescoperă laboratorul ICECHIM și dă bani pentru acreditarea de urgență

„Guvernul pregătește pentru următoarea ședință o hotărâre de guvern prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgență. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 și să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce privește analizele spitalicești. Vom continua însă să utilizăm expertiza acestui laborator și să trimitem pentru analize eșantioane de teste și pentru concentrația produselor de dezinfecție”, a anunțat, joi seara, Dan Suciu.

El a adăugat că premierul i-a cerut ministrului Sănătății să implementeze „accelerat” programul de măsuri împotriva infecțiilor nosocomiale, anunțat săptămâna trecută.

Dan Suciu a mai afirmat că Dacian Cioloș așteaptă ca organele de cercetare penală să prezinte concluziile anchetei privind produsele biocide în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care țin de competența sa.

Potrivit directorului Tehnic de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) Octavian Frangu, institutul de stat poate să facă teste care să verifice compoziția și concentrația substanțelor biocide folosite pentru dezinfectarea spitalelor.

„Nu ne-a cerut nimeni în ultimii ani astfel de teste, dar noi putem să le facem”, a declarat Frangu pentru MEDIAFAX.

Oficiali din Ministerul Sănătății au confirmat pentru MEDIAFAX că pentru ca un laborator să funcționeze nu are nevoie de nicio avizare a ministerului, ci doar de o acreditare Renar, care este opțională, dar care atestă calitatea serviciilor.

„Ministerul nu are cum să ia măsuri de retragere a unui produs, dacă probele au fost analizate de un laborator care nu este acreditat, laboratoarele pot funcționa și fără acreditare, dar nu e sigur că vor avea clienți”, a declarat oficialul din minister.

Potrivit siteului Renar pentru obținerea unei acreditări trebuie făcută o solicitare de acreditare, se depune dosarul, apoi se face o vizită preliminară, se încheie contractul de acreditare, se analizează documentele, se face o evaluare inițială, o evaluare de urmărire, iar ulterior se dă o decizie de acreditare.

Directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Marius-Mihai Dan, a declarat pentru MEDIAFAX că procedura de acreditare este una complexă care va dura cel mai probabil până la finalul anului.

Citește și