Guvernul revine asupra anunțului inițial: Codul de procedură civilă, amânat până la 15 februarie

Publicat: 30 01. 2013, 16:48
Actualizat: 25 06. 2013, 15:24

Guvernul a revenit asupra anunțului inițial privind amânarea Codului de procedură civilă și a precizat că data la care noul Cod va intra în vigoare este 15 februarie, și nu 1 iulie.

După ce a anunțat că Executivul a decis, miercuri, ca prevederile Codului de procedură fiscală să fie amânate până la 1 iulie, Biroul de Presă al Guvernului a revenit cu o „rectificare”, în care precizează că intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână până la 15 februarie 2013.

Guvernul a anunțat anterior că amânarea este decisă pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanțelor judecatoresti, precum și pentru pregătirea judecătorilor și întregului sistem judiciar.

Marți, premierul Ponta declară că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență în care se va stipula că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va face imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanțelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de așteptare.

Ponta a spus că discutat cu ministrul Justiției, Mona Pivniceru, despre această soluție și că îl va suna și pe președintele Traian Băsescu.

Luni, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, declarase că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanță „în situația în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva”.

În 22 ianuarie, ministrul Justiției anunța că intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operațional.