Prima pagină » Știri » Guvernul sesizează Parchetul pentru un contract avizat de un director din Sănătate cu o firmă

Guvernul sesizează Parchetul pentru un contract avizat de un director din Sănătate cu o firmă

Guvernul va sesiza Parchetul în legătură cu decizia directorului Direcției contabilitate și patrimoniu din Ministerul Sănătății de a aviza, în condiții nelegale, încheierea unui protocol cu cu un furnizor al unui program informatic de contabilitate, deși ministrul nu și-a exprimat acordul.

Guvernul va sesiza Parchetul în legătură cu decizia directorului Direcției contabilitate și patrimoniu din Ministerul Sănătății de a aviza, în condiții nelegale, încheierea unui protocol cu cu un furnizor al unui program informatic de contabilitate, deși ministrul nu și-a exprimat acordul.

VEZI AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL

Decizia de a sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost luată după ce Corpul de Control al primului-ministru a constatat o serie de nereguli legate de acest contract.

Inspectorii au arătat că, la 23 mai 2012, între Ministerul Sănătății și firma Adi Com Soft SRL a fost încheiat un contract de furnizare a unui program informatic de contabilitate la nivel central, în valoare de 78.120 lei, iar ulterior, în februarie 2013, furnizorul a transmis ministerului o ofertă prin care a propus punerea la dispoziția acestuia, gratuit, a unui număr de 300 licențe pentru un program similar, dar destinat instituțiilor din subordinea ministerului.

Potrivit propunerii, toate aceste instituții urmau să utlizeze programul, dar în baza unor contracte de mentenanță

la 15 februarie 2013, între minister și furnizorul privat a fost încheiat un protocol prin care instituțiilor respective să le fie pus la dispoziție programul informatic, protocol semnat de către ministrul de resort, Eugen Nicolăescu. În document nu au fost precizate condițiile concrete în care urmau să fie utilizate licențele gratuite.

Firma a propus încheierea unor contracte de mentenanță, dar ministrul nu a și-a exprimat acordul, deoarece protocolul nu a cuprins clauze referitoare la încheierea unor astfel de contracte.

Invocând necesitatea aplicării acestui protocol, directorul Direcției contabilitate și patrimoniu din Ministerul Sănătății a transmis o adresă în care arată că ministerul „a luat decizia adoptării unui sistem unitar de contabilitate la nivel întregii structuri”, fapt care nu corespunde însă adevărului, deoarece conducerea ministerului nu luase o decizie în acest sens, ci doar de primire gratuită a licențelor, lăsând la latitudinea fiecărei instituții opțiunea e a le folosi sau nu.

Prin aceeași adresăm directorul a dispus ca licențele să fie utilizate în baza unui contract de mentenanță încheiat cu această firmă. Același director a transmis în adresă că între minister și furnzior s-a decis ca valoarea serviciilor de mentenață să fie cel mult egală cu valorile plătite pentru servicii similare.

Inspectorii consideră că această faptă poate fi una de natură penală, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului.

Report de 9 milioane de euro la jocul LOTO 6/49. Noi extrageri LOTO, astăzi de la ora 19:00

Citește și