Prima pagină » Știri » Guvernul trimite legea torționarilor în Parlament, cu prevederi mai aspre

Guvernul trimite legea torționarilor în Parlament, cu prevederi mai aspre

Guvernul trimite legea torționarilor în Parlament, cu prevederi mai aspre
Torționarii condamnați definitiv pentru faptele comise în perioada 1945-1989 vor fi obligați să plătească victimelor despăgubiri între 25% și 50% din venitul lor lunar, durata plății acestora urmând să nu fie mai mică de doi ani, prevede un proiect de lege lansat în dezbatere publică de MJ.

Premierul Victor Ponta a anunțat astăzi, la începutul ședinței de guvern, că va trimite în Parlament legea care prevede ca torționarii să plătească despăgubiri victimelor.

Premierul a declarat că foștii torționari găsiți vinovați de justiție vor plăti până la 70% din veniturile lunare, pe o perioadă maximă de 5 ani, către un fond destinat despăgubirilor pentru victimele regimului comunist. 

Inițial, proiectul de lege lansat de Ministerul Justiției prevedea că torționarii condamnați definitiv pentru faptele comise în perioada 1945-1989 vor fi obligați să plătească victimelor despăgubiri între 25% și 50% din venitul lor lunar, durata plății acestora urmând să nu fie mai mică de doi ani.

Proiectul de lege – lansat în dezbatere publică, luni, de Ministerul Justiției – are ca obiect stabilirea plății unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârșirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945

Prin acest proiect, se propune instituirea unei sancțiuni pecuniare, cu titlu de despăgubire, complementară sancțiunii penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârșirea unor fapte în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participație penală, care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală sau producerea unei dureri ori suferințe puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist.

În acest sens, explică MJ, a fost prevăzută constituirea unui fond destinat plății drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele plătite cu titlu de despăgubire de către foștii torționari, condamnați definitiv. Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, iar hotărârea definitivă de condamnare se comunică acestuia de către instanța de executare.

Proiectul prevede că despăgubirea se stabilește de către instanța de judecată, prin hotărârea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotărârea de condamnare instanța de judecată stabilește durata pentru care se dispune plata despăgubirii, precum și cuantumul lunar al despăgubirii.

De asemenea, proiectul prevede că durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de doi ani, iar cuantumul lunar al acesteia nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate și nici mai mare de 50% din acest venit. Prin venit lunar net, în sensul proiectului, se înțelege venitul net provenit din pensii, salarii, chirii, drepturi de autor și alte venituri lunare periodice.

Rațiunea instituirii unor limite (minimă și maximă) este justificată pe de o parte de eliminarea posibilității stabilirii unor despăgubiri simbolice și, pe de altă parte, de necesitatea asigurării unui minim de venituri pentru persoana condamnată, mai precizează MJ.

„La stabilirea cuantumului despăgubirii și a duratei măsurii, instanța are în vedere criterii precum: fapta săvârșită, poziția deținută de persoana condamnată în aparatul de represiune al regimului totalitar comunist, amploarea activității acesteia, măsura în care prin activitatea desfășurată de aceasta au fost lezate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor”, se mai arată în proiect.

În vederea garantării executării obligației de plată a despăgubirilor, procurorul sau, după caz, instanța de judecată va dispune poprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, în condițiile Codului de procedură penală, prevede același proiect de act normativ.

Pe de altă parte, în 11 septembrie, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justiției să pregătească adoptarea în Guvern a legii pentru eliminarea pensiilor speciale ale torționarilor comuniști, precizând că pensiile vor fi puse într-un fond special și doar cei achitați de instanță le vor putea primi înapoi.

Departamentul Social, [email protected]

Autor

Citește și