Prima pagină » Știri » Guvernul va discuta marți liberalizarea prețului gazelor. Noile tarife vor intra miercuri în vigoare

Guvernul va discuta marți liberalizarea prețului gazelor. Noile tarife vor intra miercuri în vigoare

Guvernul va discuta marți liberalizarea prețului gazelor. Noile tarife vor intra miercuri în vigoare
Guvernul va discuta marți noul calendar de liberalizare a prețului gazelor, după ce Consiliul Concurenței a solicitat să fie incluse în HG date privind sprijinul acordat CET-urilor, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

„Se introduce în ședința de marți și se adaugă un amendament, o specificație pe care o cere Consiliul Concurenței privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile privind gazele subvenționate din zona producătorilor. Acest lucru trebuie cuantificat, trebuie stabilite condițiile, cantitățile și toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor. Practic, el este un ajutor pe care societățile de termoficare îl primesc, gaze ieftine pentru populație, dar totuși ele sunt socieăți comerciale și acest lucru induce ideea că o altă societate comercială, respectiv un producător de gaze ar subvenționa o altă societate comercială, respectiv producătorul de termie. Sunt permise de lege, dar trebuie cuantificate și de aceea Consiliul Concurenței a solicitat ca în corpul HG să se introducă aceste elemente”, a afirmat joi Havrileț.

El a adăugat că după ședința de Guvern ANRE va organiza un comitet extraordinar de reglementare, astfel încât noile tarife vor intra în vigoare la 1 iulie.

Gazele naturale pentru populație și CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană un nou calendar de liberalizare a prețului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, prețurile la gazele pentru consumatorii casnici vor crește de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 și la 78 lei/MWh în 2018.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească prețul gazelor pentru populație și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat prețul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE.

Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI și CE, prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 și la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea prețului a fost însă amânată de Guvern, care dorește prelungirea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Autor

Citește și