Guvernul vrea ca taxele de proprietate intelectuală să nu fie majorate până în 2014
„MECMA a inițiat un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că actualizarea taxelor în lei datorate de persoane fizice și juridice române pentru procedurile legale de protecție a obiectelor de proprietate industrială se amână până în anul 2014”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Taxele de proprietate industrială sunt percepute persoanelor fizice și juridice pentru protecția proprietății industriale, respectiv invenții, mărci și indicații geografice, desene și modele industriale, dar și pentru menținerea în vigoare a titlurilor de protecție.
În comunicat se arată că până în 2014 vor fi menținute taxele la nivelul anului 2006, ceea ce va avea un impact pozitiv la nivel macroeconomic prin stimularea IMM-urilor, a activității de cercetarea și prin protejarea creațiilor originale.
De asemenea, Ministerul Economiei precizează că nivelul „relativ scăzut al taxelor” percepute va sprijini inovarea în România.
Taxele de proprietate industrială, pentru neplata cărora titularul unui brevet poate pierde protecția, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amânat creșterea.
Șeful OSIM spunea atunci că este într-o situație „neașteptată și stresantă”, în care a cerut amânarea, dar nu a primit avizele necesare de la ministerele Economiei și Finanțelor.
Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotărâre de guvern, în funcție de evoluția cursului de schimb și de inflație. Anul trecut taxele nu au fost actualizate, Executivul apreciind că majorarea lor ar duce la diminuarea numărului de cereri de protecție, însă Guvernul nu a mai luat decizia de suspendare a actualizării și pentru anul 2012, astfel că taxele sunt mai mari, din ianuarie, cu circa 20%.