Guvernul vrea să AMÂNE amânarea introducerea sistemului de coplată în sănătate. FMI trebuie să-și dea acordul

Guvernul vrea să AMÂNE amânarea introducerea sistemului de coplată în sănătate. FMI trebuie să-și dea acordul
Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate, au declarat agenției MEDIAFAX surse guvernamentale, care susțin că experții Fondului ar fi dispuși să accepte această amânare.
Publicat: 10/08/2012, 12:53
Actualizat: 10/08/2012, 12:55

Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate, au declarat agenției MEDIAFAX surse guvernamentale, care susțin că experții Fondului ar fi dispuși să accepte această amânare.

„Solicitarea de amânare a coplății a fost transmisă fără să fie stabilit și un termen până la care această plată să fie amânată”, au arătat sursele citate.

Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială.

Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depășească un nivel de 40% dintre pacienți.

La începutul lunii august, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabilește că asigurații vor achita coplata pentru serviciile medicale spitalicești acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească, cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I și I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II și II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV și 20 de lei la categoria V și la spitalele neclasificabile.

În unitățile care sunt autorizate de Ministerul Sănătății să acorde servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare de zi și care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Nivelul minim al coplății se încasează pentru consultațiile acordate de medicul fără grad profesional și cu grad profesional specialist și este de 4 lei pe consultație, iar cel maxim, care se încasează pentru consultațiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultație.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, nivelul coplății pentru consultațiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultație, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultație.

Pentru investigații de înaltă performanță din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplății va fi următorul: RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanță de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanță de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei și scintigrafie – 100 de lei.

Toate tarifele de coplată sunt valabile pentru servicii oferite în baza unui bilet de trimitere.

Sunt scutite de la coplată mai multe categorii de asigurați, respectiv copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenții, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună; toate femeile însărcinate și lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară, pentru toate serviciile medicale.

Reprezentanții Camerei Federative a Medicilor afirmă că introducerea coplății va duce la creșterea presiunii bolnavilor pe spitale, aceștia preferând unitățile sanitare unde au asigurate analizelele și tratamentul, fapt care, totodată, va scădea numărul consultațiilor la medicul de familie și la specialistul din ambulatoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor