Prima pagină » Știri » Hans Klemm: Corupția, „o otravă pentru orice democrație”. Ce a declarat ambasadorul SUA despre România

Hans Klemm: Corupția, „o otravă pentru orice democrație”. Ce a declarat ambasadorul SUA despre România

Hans Klemm: Corupția, „o otravă pentru orice democrație
Lupta împotriva corupției este "importantă și vitală" pentru România, spune ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, în opinia căruia fenomenul reprezintă "o otravă pentru orice democrație".

Hans Klemm a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o prelegere ținută în fața studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că lupta împotriva corupției este o mare provocare și a felicitat România pentru că luptă „din greu” împotriva acestui fenomen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Corupția este o otravă pentru orice democrație, fie că este în SUA sau în România și trebuie eliminată la toate nivelele vieții publice. Este o mare provocare și felicit România pentru ce a făcut și pentru că luptă din greu împotriva corupției, este o luptă care nu se termină niciodată și trebuie susținută. Această luptă nu există numai în România, inclusiv vecinii dumneavoastră se confruntă cu provocări serioase, cum ar Ucraina, Republica Moldova, dar și SUA are o problemă cu corupția, în condițiile în care au fost cazuri de foști guvernatori și senatori anchetați, sau președinți care au părăsit funcția din cauza corupției”, a spus Klemm.

Acesta a afirmat că anul trecut a fost martorul unor evenimente remarcabile în București și alte orașe mari din țară petrecute după tragedia de la Colectiv.

„Am văzut zeci de mii de oameni care s-au unit într-o solidarizare pașnică împotriva corupției, am văzut sloganul și am fost impresionat de acei cetățeni de pe străzile Bucureștiului. Mulți dintre voi ați participat la aceste demonstrații și ați văzut un viitor luminos pentru România, unde legea domnește și lupta împotriva corupției este foarte mare”, a spus diplomatul american.

Acesta și-a manifestat speranța că mulți dintre cei care au protestat vor vota la alegerile din iunie și decembrie lideri responsabili pentru țară și care se vor afla în slujba poporului.

„Sunteți noua generație și vă întreb dacă veți contribui ca România să ajungă în locul în care merită să fie, o țară liberă de corupție și unde să guverneze legea. Să alegeți candidați corecți, care să reprezinte poporul”, i-a îndemnat Hans Klemm pe studenți.

Ambasadorul american a menționat că, prin corupție înțelege furtul bunurilor publice și folosirea lor în scop personal, fie că se petrece acest lucru în statul american Illinois sau în județul Cluj.

„Resursele trebuie să fie folosite pentru educație, sănătate, transport, pentru eficietizarea administrației publice, dar aceste lucruri sunt luate și beneficiază de aceste resurse doar un cetățean și familia sa. Acest lucru este furt, iar banii plătitorilor de taxe trebuie alocate în folosul cetățenilor, pentru a le oferi o viață mai bună”, a declarat diplomatul american.

Întrebat de către studenți cum poate să sprijine România, de la nivelul Ambasadei SUA, în lupta împotriva corupției, Klemm a spus că România este cea care trebuie să lupte, în condițiile în care resursele reprezentanței diplomatice americane sunt limitate.

„Avem la ambasadă reprezentați ai mai multor instituții americane, cum ar fi FBI, Departamentul Justiției, dar vorbim de cel mult zece persoane. Resursele directe pe care le putem oferi în acest parteneriat sunt limitate. Dar lucrăm la cazuri care privesc contraterorismul, crima organizată, traficul de droguri sau persoane și când putem și suntem solicitați oferim asistență DNA și altor instituții de aplicare a legii. (…) Lupta împotriva corupției este una importantă și vitală pentru viitorul României”, a răspuns Hans Klemm.

Ambasadorul SUA a susținut, joi, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a UBB prelegerea pe tema „Reflections on Presidents’ Day”, la care a asistat și ministrul Educației, Adrian Curaj.

Klemm va participa, vineri, la o dezbatere organizată de Grupul de Reflecție „Citadel” la Facultatea de Studii Europene a UBB, cu tema „Amenințări de securitate actuale în spațiul euro-atlantic”, alături de fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

Citește și