Harghita: 3.500 de manuale de „Istoria secuilor” vor fi distribuite în școlile din județ
Un manual de „Istoria secuilor”, redactat și tipărit la inițiativa Consiliului Județean Harghita, a fost lansat, marți, la o ceremonie cu husari și drapele istorice ale secuimii, un număr de 3.500 de exemplare urmând să fie distribuite în școlile cu predare în limba maghiară din județ.
Manualul de „Istoria secuilor” a fost prezentat, marți, în cadrul unei ceremonii festive la care au participat husari și reprezentanți ai Ansamblului folcloric „Boroka”, ce au cântat având în mâini drapelele istorice ale secuilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La eveniment au participat, printre alții, autorii și redactorii manualului: Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly István, Orbán Zsolt, Sófalvi András, Sztáncsuj Sándor József, precum și Sepsiszéki Nagy Balázs, din partea Consiliului Județean Covasna.
Autorii manualului sunt, majoritatea, profesori de istorie, istorici și arheologi din zonele Ciuc și Odorhei, precum și din județele Covasna și Mureș, dar la redactarea manualului au participat și lectori de la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj, coordonați de istoricul academician Pál-Antal Sándor.
Inițiatorul redactării și editării manualului „Istoria secuilor” este Consiliul Județean (CJ) Harghita, partener fiind Consiliul Județean Covasna, iar coordonatorul de specialitate – Inspectoratul Școlar Județean Harghita.
„Pentru a fi o comunitate cu viitor, trebuie să-ți cunoști trecutul. Tinerii vor fi mai legați de tărâmurile unde s-au născut și au crescut, dacă își cunosc mai bine regiunea unde trăiesc, respectiv rădăcinile, istoria locală. Or această carte contribuie la păstrarea identității regionale, probabil tinerii, în mare parte, nu vor mai dori să emigreze sau ar putea crește șansa ca aceștia să se întoarcă acasă după câțiva ani de muncă sau studii în străinătate”, a declarat corespondentului MEDIAFAX președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.
La rândul său, redactorul-șef al manualului, lectorul Hermann Gusztav Mihaly la UBB Cluj, a declarat că acesta abordează istoria secuilor, și nu a unei anumite regiuni.
„Am considerat și consider în continuare că în centrul României, în zilele noastre, trăiește o comunitate – secuimea – care este o comunitate umană. Deci nu vorbim de istoria Ținutului Secuiesc, vorbim de istoria secuimii, istoria unei comunități umane existente istoricește și existente și astăzi. Și manualul cu această temă se ocupă cu istoria secuilor, nu a Ținutului Secuiesc”, a precizat lectorul.
Licitația pentru tipărirea manualului „Istoria secuilor” a fost organizată în iulie-august și la ea au participat patru firme, câștigătoare fiind desemnată tipografia „Alutus” din Miercurea Ciuc, înființată în 1991 la inițiativa scriitorului Domokos Géza.
Din lipsă de fonduri, s-a hotărât, ulterior licitației, înjumătățirea numărului inițial de exemplare care urmau să fie tipărite, astfel că au fost editate, până în prezent, 3.500 de manuale.
La costurile de redactare, respectiv cele tipografice, Consiliul Județean Harghita a contribuit cu suma de aproape 40.000 de lei, iar dreptul de editare poate fi achiziționat, de la CJ Harghita, contra sumei de patru lei/exemplar și „astfel cheltuielile editării manualului vor fi rentabile”, a precizat Borboly Csaba.
Manualele vor fi distribuite unui număr de 77 de unități școlare din Harghita, în baza solicitărilor conducerilor acestora.
Borboly Csaba a spus că „Istoria secuilor” nu face parte din materialul didactic oficial, național, apreciind că este un manual regional care poate fi însușit ca exemplu și de regiunile istorice din România.
„Istoria secuilor este predată pe baza solicitării școlilor. Dar, de fapt, putem spune că, într-un fel, este o completare. După cum știu, cartea nu va fi obligatorie pentru niciun elev. Prin acest manual oferim posibilitatea elevilor din clasele a VI-a și a VII-a, dacă doresc să studieze mai aprofundat istoria acestei regiuni, să aibă această posibilitate. Într-un fel, este o carte de istorie regională. Consider că astfel de oportunități pot fi utile și pentru alte regiuni, cum ar fi Dobrogea, Bucovina, Țara Moților etc”, a afirmat Borboly Csaba.
Fostul inspector școlar general din Harghita Ferencz Salamon Alpar a declarat că „în orice localitate, în orice regiune care are identitate istorică sau are orice fel de identitate culturală sau de alt gen ar putea să se dezvolte asemenea curricule locale, în care să se învețe – în cazul nostru despre istoria secuimii – istoria bucovinenilor, oltenilor sau istoria unor localități, considerăm că orice fel de copil trebuie să cunoască istoria localității sau istoria unei populații, etnii sau naționalități și asta deservește acest manual alternativ peste discipline opționale, activități tematice în cadrul unor cercuri școlare”.
Întrebat dacă acest manual a fost aprobat de Ministerul Educației, Ferencz Salamon Alpar a spus că „dacă este disciplină opțională necesită un aviz din partea inspectorului de specialitate, iar dacă este cerc tematic în cadrul ofertei extra-curriculare necesită aprobarea conducerii școlii”.
În opinia autorilor, manualul relatează, într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor, istoria secuilor, ilustrațiile bogate ale lui Gyöngyössy János făcându-l mai atractiv, lectura fiind interesantă nu numai pentru elevi, ci și adulții își pot completa cunoștințele despre trecutul secuimii, parcurgând capitolele cărții.
CJ Harghita intenționează să traducă manualul și pentru școlile cu predare în limba română din județele Harghita, Covasna și Mureș, dacă va exista o solicitare din partea profesorilor și a părinților elevilor din aceste unități de învățământ, în prezent fiind traduse doar prefața și cuprinsul.
„Vom traduce manualul «Istoria secuilor» în limba română, chiar și în engleză, la solicitare”, a spus Borboly Csaba, adăugând că toate exemplarele tipărite până în prezent vor ajunge exclusiv în școlile cu predare în limba maghiară, dar că în viitor manualul va fi accesibil și în bibilioteci sau la vânzare liberă.
Președintele CJ Harghita a susținut că acest volum are și rol de „întărire a identității regionale, ceea ce este un factor important în Europa zilelor noastre”, precum și urmări economice, „deoarece un cetățean care ține la pământul natal va cumpăra produse fabricate în această regiune și, chiar în fața neajunsurilor vieții cotidiene, nu va alege emigrarea în Vest sau în Ungaria”.
Borboly și-a exprimat speranța că manualul de „Istoria secuilor” va fi primit cu bunăvoință și interes de comunitatea românească și a adăugat că, în cazul în care această inițiativă se va bucura de succes, vor fi editate și alte manuale complementare despre natura și geografia regiunii.
„Dacă această inițiativă va fi una reușită, în continuare dorim și editarea altor manuale complementare, despre natura și geografia regiunii. Ar fi de bun augur ca acest manual să fie primit cu bunăvoință, cu interes din partea comunității românești din secuime, deoarece consider că această inițiativă poate fi modificată, îmbunătățită de comun acord pentru a fi benefică tuturor”, a conchis Borboly.