HARTA orașelor inteligente: care sunt cele 24 de Smart City ale României

HARTA orașelor inteligente: care sunt cele 24 de Smart City ale României
Publicat: 12/05/2018, 13:08
Actualizat: 12/05/2018, 13:27

Alba-Iulia este orașul cu cele mai multe proiecte din țară, implementate în vederea tehnologizării comunității, cu peste 60 de inițiative și aproape 30 de parteneri locali și internaționali.

„Alba-Iulia este dat deja ca exemplu de Banca Mondială ca una dintre cele mai bune comunități atunci când vine vorba de atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunității”, a delcrat pentru MEDIAFAX Eduard Dumitrescu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Printre proiectele implementate de Alba-Iulia se numără iluminatul inteligent, monitorizarea calității aerului, smart parking, sistem de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente, monitorizarea consumului de apă și a pierderilor din rețea.

Un alt oraș care face pași semnificativi către tehnologizarea comunității este Cluj-Napoca, unde Primăria a accesat fonduri pentru a transforma orașul într-unul smart. Administrația publică locală a introdus pentru prima data în România primul funcționar public virtual, denumit Antonia, care va sta la dispoziția cetățenilor 24 de ore din 24.

Printre alte proiecte demarate de Cluj-Napoca se numără smart parkingul, relația cetățean-primărie, Wi-Fi gratuit în locurile publice, traffic adaptiv – achiziționarea de autobuze electrice, tramvaie și troleibuze.

Aradul se numără și el printre orașele inteligente ale României. Primăria municipiului a accesat fonduri pentru ainstala 30 de active hot-spot, bike-sharing, cataloage electronice pentru cele 22 de unități de învățământ existente în oraș, parcări inteligente etc.

În ceea ce privește Bucureștiul, pe site-ul Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate sunt trecute patru module „smart city”: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C Terminale de tip self-service, însă reprezentanții Autorității spun că se fac demersuri pentru a dezvolta și mai mult Capitala în această privință.

„La nivelul Bucureștiului, la ora la care vorbim, este în curs de realizare Strategia Smart City a Bucureștiului, care va fi un document strategic asumat de Consiliul General al Municipiului București, care urmează a fi finalizat în această toamnă, iar în urma lui vor reieși nevoile de investiții atunci când vorbim de Smart City București. Asta va însemna o perioadă de 8-10 ani de implementare, cu foarte multe miliarde care vor fi atrase de aceste investiții. Și aici ne referim la toate verticalele: de la transport, mobilitate, energie, IoT (internetul lucrurilor), Big Data, partea de tehnologii, partea de mediu, tot ce înseamnă o comunitate inteligentă”, a menționat Eduard Dumitrescu.

Oficialul a mai adăugat că în luna decembrie 2017 Primăria Capitalei a scos la licitație strategia Smart City București, care a fost câștigată de Deloitte, având ca termen toamna acestui an pentru a o finaliza. „Primăria Capitalei a scos la licitație proiectul în luna decembrie, care a fost câștigat de Deloitte România în luna februarie sau martie, cu un termen de finalizare de 6-7 luni, așadar undeva în septembrie-octombrie ar trebui să avem această strategie de Smart City a Bucureștiului. Rezultatul recomandărilor care vor fi parte integrată din această strategie va duce la investiții majore în următorii 8-10 ani”, menționează sursa citată.

Președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate a mai precizat că, la nivelul României, nu se poate face un top al orașelor smart deoarece smart city la nivel global este un concept nou ca implementare, iar în România „este și mai nou”.

„Putem, în schimb, să observăm, dacă ne uităm la nivel macro, că încep să existe comunități, orașe, județe în care conceptul de comunitate creativ-inteligentă este din ce în ce mai dezvoltat: și aici ne referim la proiecte de tipul celor implementate la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Iași, Constanța. Sigur, și la nivelul Bucureștiului încep să fie foarte multe proiecte și inițiative smart city implementate, dar a face astăzi un top al orașelor smart-city este ușor prematur”, a spus reprezentantul Asociației pentru Smart City și Mobilitate.

Un oraș inteligent („smart city”) reprezintă o zonă urbană care utilizează diferite tipuri de senzori de colectare a datelor electronice pentru a furniza informații care sunt utilizate pentru a gestiona eficient resursele acestuia.

„Conceptul de smart city cuprinde 6 mari domenii – smart enviroment, smart mobility, smart goverment, smart people, smart living”, a precizat Eduard Dumitrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
Planuri pentru independența financiară în 15 ani. Niciodată nu e prea târziu
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vrei să pierzi din grăsime și să îți crești mușchii? Iată ce recomandă nutriționistul
×