Prima pagină » Știri » Harta speranței de viață. Cu cât trăiește mai mult un bucureștean față de restul românilor. ANALIZĂ ZF

Harta speranței de viață. Cu cât trăiește mai mult un bucureștean față de restul românilor. ANALIZĂ ZF

Harta speranței de viață. Cu cât trăiește mai mult un bucureștean față de restul românilor. ANALIZĂ ZF
Un bucureștean trăiește, în medie, 77,8 ani, Capitala fiind regiunea cu cea mai mare spe­ranță de viață din România, arată datele Institu­tului Național de Statistică pentru anul 2015. La polul opus, cea mai mică speranță de viață din țara noastră este în județul Satu Mare, de numai 73,2 ani, deci cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bu­curești.
Pe lângă București, în topul județelor cu cea mai mare speranță de viață se mai află Vâlcea (unde durata medie a vieții este de 77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Brașov (76,6 ani) și Sibiu (76,2 ani). La nivel național, speranța medie de viață este de 75,4 ani, ceea ce înseamnă că un bucureștean trăiește, în medie, cu 2,4 ani mai mult decât media națională.
 
Pe de altă parte, în Satu Mare există cea mai mică spe­ranță de viață din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media na­țională și cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bu­curești. În clasamentul județelor cu cea mai redusă speranță de viață se mai află Călărași (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) și Olt (74 ani).
 
În ceea ce privește durata medie a vieții pe sexe, statisticile arată că, în medie, femeile au o speranță de viață de aproape 79 de ani, în timp ce bărbații au o durată medie a vieții de 72 de ani.
 
Speranța de viață, indicatorul care arată starea de sănătate a populației unei țări, a devenit în ultimii ani o preocupare constantă a specia­liș­tilor în demografie, care avertizează asupra faptului că guvernele trebuie să își facă planuri pentru creșterea duratei medii a vieții, dar și pentru recu­pe­rarea mai rapidă a decalajelor față de statele dez­­voltate, pen­tru că în prezent pro­gresul tehno­logic o permite.
 

Citește și