Hașotti: Dacă Ministerul Culturii ar restaura Cazinoul din Constanța, cred că ar trebui să aibă destinație culturală

Hașotti: Dacă Ministerul Culturii ar restaura Cazinoul din Constanța, cred că ar trebui să aibă destinație culturală
Publicat: 06/09/2012, 19:08
Actualizat: 26/03/2015, 18:43

Ministrul Culturii Puiu Hașotti a declarat joi pentru MEDIAFAX că există posibilitatea ca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) să-și folosească dreptul de preemțiune și să cumpere Cazinoul din Constanța, cu obligația de a-l reabilita, însă, personal, consideră că în acest caz imobilul ar trebui să aibă destinație culturală.

Cazinoul din Constanța, preluat, la 31 august 2011, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) de la Consiliul Local al Primăriei din Constanța, cu scopul de a fi reabilitat, revine în administrarea primăriei, după un an în care nu au fost demarate lucrări de reabilitare, conform Hotărârii de Consiliu Local acceptate atunci de minister. Primarul Constanței Radu Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condițiile în care MDRT nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenționează să vândă obiectivul printr-o licitație internațională.

Contactat de MEDIAFAX privind eventuala vânzare a Cazinoului, care este monument istoric, ministrul Culturii Puiu Hașotti a precizat că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) are drept de preemțiune în cazul scoaterii imobilului la licitație.

Astfel, Primăria Constanței ar trebui să comunice mai întâi MCPN prețul pe care îl fixează pentru vânzarea Cazinoului, iar Guvernul să analizeze oportunitatea cumpărării imobilului. În cazul în care achiziția ar avea loc, Ministerul Culturii ar trebui să și reabiliteze Cazinoul. Guvernul ar trebui însă să decidă dacă va aloca banii necesari pentru aceste lucrări, suma necesară fiind estimată, la momentul preluării de MDRT, la 40 de milioane de lei.

El a mai declarat că MCPN este deschis și unei asocieri cu primăria pentru reabilitarea Cazinoului, însă pentru a se implica în această investitție ar trebui ca licitația pentru atribiurea lucrărilor să fie organizată de Institutul Național al Patrimoniului din subordinea ministerului. Ministerul Culturii ar trebui să supervizeze în orice caz lucrările de reabilitare la Cazino, fiind vorba de un monument istoric.

Hașotti a mai spus că, din câte știe, fiind și constănțean, locuitorii orașului nu și-ar dori să existe un alt proprietar decât primăria al acestui imobil-emblemă.

Ministrul a mai spus că, personal, consideră că, dacă MCPN se va ocupa de reabilitarea Cazinoului, destinația imobilului ar trebui să fie una culturală. Cazinoul ar putea deveni un mall cultural, care să găzduiască diferite activități de profil, de la conferințe, la spectacole, a arătat Hașotti.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a decis să transfere Cazinoul din Constanța în administrarea primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depășit.

„În condițiile unei alocări insuficiente, dar și a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susține investiția în reabilitarea Cazinoului.
Necesarul, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an”, se arată într-un comunicat al instituției.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanța, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmând să revină în administrarea autorității locale. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT și să nu dureze mai mult de 3 ani.

„Lucrările la cazinoul din Constanța nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislație ca urmare a faptului că procedurile de licitație pentru serviciile de proiectare și execuție lucrări au demarat târziu și au fost îngreunate de contestațiile formulate. Astfel, deși cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern în 31 august 2011, licitația a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitație a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis ca juste contestațiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecție, dar și în criteriile tehnico-economice”, se spune în comunicatul MDRT.

Astfel, instituția precizează că s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor. Inițierea unei noi proceduri de licitație, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestație, ar fi dus la depășirea termenului impus de începere a lucrărilor, situație în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanța), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei, potrivit sursei citate.

Ministerul precizează că a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre, formulată după ședința de consiliu local de miercuri.

Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condițiile în care MDRT, care l-a luat în administrare în urmă cu un an, nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenționează să vândă obiectivul printr-o licitație internațională.

„Anul trecut, după discuțiile pe care le-am avut cu madam Udrea și în care spunea că ne va repara Cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local și am fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Dezvoltării pentru un an de zile, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu a început lucrările. S-au încurcat în licitații, contestații, a expirat termenul, ca atare o să le facem solicitare să ne dea Cazinoul înapoi pe care îl vom scoate la vânzare și vom organiza o licitație internațională”, a declarat Mazăre, miercuri, la finalul ședinței Consiliului Local.
Edilul susține că nu i s-a părut o soluție viabilă ca statul să investească 10 milioane de euro pentru reabilitarea Cazinoului și că cel mai bine ar fi ca acesta să fie vândut unei firme private și să fie folosit.

„Eu am spus dintotdeauna că soluția ca statul să investească 10 milioane de euro în Cazinou nu mi se pare o soluție viabilă. Cu atât mai mult după ce se investesc acești bani Cazinoul ar urma să fie concesionat, probabil cu 100-150.000 de euro pe an. Soluția care mi se pare viabilă este ca el să fie vândut, reabilitat de o firmă privată și folosit ca și cazino. Să dea Dumnezu să avem cumpărători!”, a spus Radu Mazăre.

El a mai afirmat că după ce Guvernul va emite o hotărâre pentru trecerea Cazinoului în administrarea Consiliului Local, vor începe procedurile pentru o licitație internațională.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanța, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale orașului și este clasat ca monument istoric de categoria A (de importanță națională), pe Lista monumentelor istorice.

Construcția acestuia a început în jurul anului 1904, planurile inițiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredințând modificarea acestora unui arhitect elvețian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri