Hayssam dă prima declarație după fuga din România
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a declarat, joi seară, la o emisiune de la Antena 3, că nici una dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presă nu sunt adevărate, însă a refuzat să spună ce cale a urmat pentru a părăsi România.
Hayssam a spus, în cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că a plecat din țară pentru că avea date că după 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.
El a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi vrut să scoată bani din România atunci când s-a oferit să plece din țară pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnaliștilor români răpiți în Irak. Potrivit lui Hayssam, și în acest moment se pot scoate suma mari de bani din România fără probleme.
Omar Hayssam a mai spus că atunci când i se va da posibilitatea de a se exprima liber în fața autorităților judiciare sau în fața unui consul, va da toate detaliile, însoțite de probe, privind întreaga afacere a răpirii jurnaliștilor români.
Sirianul a mai afirmat că autoritățile au toate datele – nume și declarațiile – adevăraților răpitori, mai ales după ce s-au operat arestările din Bagdad, însă nu doresc aflarea adevărului despre răpirea jurnaliștilor.
El a mai spus că vinovați în ce privește răpirea celor trei jurnaliști români la Bagdad, în primăvara lui 2005, sunt și în Irak, și în România. "Și acolo, și acolo", a spus Hayssam, referindu-se la locurile de unde provin autorii răpirii jurnaliștilor români.
De asemenea, Omar Hayssam a spus că nu avea de ce să le facă rău jurnaliștilor români.
Hayssam a mai spus că, la cererea doctorului Yasin, s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeanne Ion l-a anunțat despre răpirea de la Bagdad. El a precizat că Yasin s-a prezentat, în seara de 28 martie, la biroul său, împreună cu soția, iar în 28 martie l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliștilor.
Întrebat în legătură cu starea sa de sănătate, Hayssam a spus că aceasta este "destul de dificilă", precizând că are probleme la ficat și plămâni și că urmează să suporte o altă intervenție chirurgicală, pe care însă ar dori să o amâne cât mai mult. Sirianul a fost operat de cancer la colon în România, potrivit medicilor acesta având semne de metastază.
Hayssam nu a vrut să facă alte comentarii cu privire la starea sa de sănătate, deși aceasta a fost invocată de anchetatorul său atunci când a propus judecătoarei Sofica Dumitrașcu revocarea mandatului de arestare preventivă a sirianului în cazul răpirii jurnaliștilor.
În susținerile sale de la Antena 3, Hayssam s-a plâns că instanța nu vrea să admită probe în favoarea sa, că nu este audiat Munaf și că sunt audiate persoane care nu sunt importante în procesul său, ajungând până la a recunoaște că face obiectul unui dosar privind traficul de armament.
"Este o fabulație, este un presupus dosar de trafic de armament", a spus Hayssam, adăugând că timp de 26 de ani cât a stat în România nimeni nu și-a pus problema dacă e spion, pentru cine spionează și în ce domeniu, deși în delegațiile oficiale de regulă toți participanții sunt verificați de serviciile secrete.
Declarațiile lui Hayssam survin încheierii pledoariilor în procesul în este inculpat pentru răpirea jurnaliștilor români, în martie 2005, la Bagdad.
Procesul în care Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism, în legătură cu răpirea a trei jurnaliști români în Irak, s-a încheiat, joi, Curtea de Apel București urmând să se pronunțe în acest dosar în 6 iunie.
Jurnaliștii români Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți, în 28 martie 2005, în Irak, fiind ținuți ostatici 55 de zile.
Inițial, în această cauză au fost trimiși în judecată Omar Hayssam și Mohammad Munaf – ghidul acestora de la Bagdad, ulterior instanța dispunând judecarea separată a celor doi.
Omar Hayssam și Mohammad Munaf au fost acuzați de inițiere, constituire și sprijinirea unei asocieri în scopul săvârșirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.
În 26 aprilie 2006, instanța Curții de Apel București a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal România și că se află în afara spațiului național, iar Curtea de Apel București a emis pe numele său, în 26 iunie, un mandat de urmărire internațională.
Fuga din România a lui Hayssam a determinat demisiile a trei șefi de servicii secrete și a procurorului general al României Ilie Botoș. (Mediafax)