HAZARD BIOLOGIC. Scandalul deșeurilor medicale periculoase de la Dobroești ia amploare/ Noi arestări în dosar după ce polițiștii au extins cercetările
Scandalul deșeurilor medicale periculoase aruncate lângă București ia amploare, după ce polițiștii au anunțat noi arestări în urma a șase percheziții în județul Giurgiu, la punctele de lucru ale unor persoane juridice. În urma verificărilor, au fost descoperite noi cantități de deșeuri „abandonate” de mai bine de două luni într-o semiremorcă. Reamintim că pe data de 14 mai, când România era încă în stare de urgență, zeci de saci cu seringi și perfuzii au fost găsiți pe câmp în comuna Dobroești, lângă Capitală.
Polițiștii Serviciului Arme Exploziv și Substanțe și Periculoase au făcut șase percheziții în județul Giurgiu, la punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor periculoase, se arată într-un comunicat al IPJ Ilfov.
Un nou „depozit” ilegal de deșeuri medicale periculoase, descoperit de polițiști
Polițiștii au găsit o semiremorcă în care se aflau depozitate alte cantități de deșeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maxim 24 de ore, conform normelor legale. Acestea se aflau însă depozitate acolo încă din luna aprilie.
Dosarul vizează „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”, potrivit comunicatului.
În urma perchezițiilor, două persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, pentru cercetări. Acestea au fost reținute pentru 24 de ore și urmează să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă. Numărul persoanelor bănuite că ar implicate în rețea și audiate de polițiști se ridică, astfel, la 18 după ce, acum două săptămâni au fost audiate alte 16 persoane.
Percheziții extinse în trei județe și în Capitală, pentru depistarea rețelei infracționale
Cercetările au lua amploare după ce, la data de 11 iunie, polițiștii Serviciului Arme Explozibili și Substanțe Periculoase Ilfov, cu sprijinul Direcției Arme Explozibili și Substanțe Periculoase din cadrul IGPR, împreună cu Garda Națională de Mediu au efectuat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, 13 percheziții la domiciliile și sediile mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor medicale periculoase.
https://www.facebook.com/105373177808343/photos/pcb.128706588808335/128706495475011/?type=3&theater
Perchezițiile au avut loc în mai multe județe, respectiv județul Ilfov, Dolj și Municipiul București. În urma perchezițiilor, 16 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov pentru cercetări.
Deșeurile medicale erau ambalate în saci specifici pe care existau etichete cu numele unor spitale din București
Inițial, polițiștii ilfoveni au fost sesizați pe 14 mai cu privire la existența unei cantități apreciabile de deșeuri medicale periculoase, colectate de la mai multe unități spitalicești din București și abandonate pe un câmp din localitatea Dobroiești, județul Ilfov.
„În urma unei sesizari telefonice, referitoare la abandonari de deseuri medicale pe un teren aflat pe teritoriul comunei Dobroesti, judetul Ilfov, comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu- Comisariatul Judetean Ilfov s-au deplasat la fata locului in data de 14.05.2020.
Pe teren erau abandonate deseuri medicale, ambalate in saci specifici pe care existau etichete cu numele expeditorului, respectiv cateva spitale aflate pe teritoriul municipiului Bucuresti, pe unele existand inclusiv data colectarii 12.05.2020 , deseuri constand in seringi, perfuzii și alte deșeuri spitalicești”, anunțau, laa acea vreme autoritățile.
Reacția ministrului Mediului, Costel Alexe: Când este vorba despre deşeuri medicale trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri
„Toţi cei care se gândesc să aibă acţiuni care să aducă atingere sănătăţii populaţiei sau mediului trebuie să înţeleagă că toleranţa noastră faţă de ei va fi zero. Mă bucur foarte mult că ai mei colegi de la Garda de Mediu au intervenit prompt şi, la sesizarea din 13 mai, pe 14 mai s-au deplasat aici, în judeţul Ilfov, şi au dispus Primăriei Dobroeşti măsura ecologizării şi igienizării zonei de acele deşeuri medicale. Astăzi, cazul se află în cercetare penală şi a fost reţinut cel care s-a făcut vinovat şi sper ca, pe perioada anchetei, cei de la Ministerul Afacerilor Interne şi cei de la Garda Naţională de Mediu să sancţioneze prompt. Aşa cum am declarat de la începutul stării de urgenţă, atunci când este vorba despre deşeuri medicale trebuie să acţionăm fără jumătăţi de măsură, fără compromisuri şi toţi cei care se fac vinovaţi trebuie să plătească. În această perioadă a stării de urgenţă, când toţi am fost afectaţi sub o formă sau alta de această pandemie, nu se poate ca astfel de deşeuri în loc să ajungă la incinerare aşa cum era firesc, au ajuns să fie abandonate pe câmpuri sau pe gropile de gunoi”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe, la momentul în care au fost anunțat rezultatul primelor percheziții.