Herta Muller, care a primit premiul Nobelpentru literatură 2009, a criticat Rusia, China și Iranul pentrulipsa de angajament privind respectarea drepturilor omului, laceremonia de decernare a prestigioaselor distincții, care a avutloc joi la Stockholm, potrivit thelocal.se.
Scriitoarea de origine română Herta Muller, care a primit premiulNobel pentru scrierile sale ce prezintă în mod poetic viața subdictatura comunistă în România, a spus la gala de decernare atrofeelor, care a avut loc joi, că Rusia, China și Iran se ascundîn spatele discursurilor despre drepturile cetățenești, dar acestlucru nu înseamnă un angajament real.
Câștigătoarea premiului Nobel pentru chimie Ada Yonath a adoptat unton mai glumeț în discursul ei, spunând că dacă nu ar fi avut unșofer drăguț ca Nisse, care i-a asigurat transportul în timpulșederii ei la Stockholm, s-ar fi putut rătăci în oraș și rata toatăceremonia. Remarca ei a provocat râsete celor 1.300 de invitați laceremonie.
Printre invitații de seamă la gală s-au numărat regi, regine, 12câștigători ai premiilor Nobel, reprezentanți ai GuvernuluiSuediei. Regele Suediei, Carl XVI Gustaf, a stat alături de AdaYonath, în timp ce Regina Silvia l-a avut alături pe câștigătorulpremiului Nobel pentru fizică Willard S Boyle. Regina a purtat orochie brodată, verde deschis.
Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Nițchidorf, lângăTimișoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerentepolitice, fiind la ora actuală o prezență apreciată la superlativîn spațiul literaturii în limba germană, dar și în alte țărieuropene.
De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cunumeroase și importante premii germane și internaționale. Printreacestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) șiJoseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) și celinternațional – „IMPAC Dublin” Literary Award (1998). Din 1999, eaa fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista depropuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.
În România, la editura Polirom au apărut volumele „Regele se-nclinăși ucide” (2005), „Este sau nu este Ion” (2005) și „Animalulinimii” (ediția a II-a, 2006). Noul ei roman, „Atemschaukel”, vaapărea la Humanitas, la începutul lui 2010.