Prima pagină » Știri » Hidroelectrica cere în instanță FR Box returnarea a peste o sută de mii de euro, sponsorizare la Gala Bute

Hidroelectrica cere în instanță FR Box returnarea a peste o sută de mii de euro, sponsorizare la Gala Bute

Hidroelectrica cere în instanță FR Box returnarea a peste o sută de mii de euro, sponsorizare la Gala Bute
SC Hidroelectrica SA a dat în judecată Federația Română de Box, cerând returnarea sumei de 600.000 de lei (aproximativ 135.000 de euro) plătită federației cu titlu de sponsorizare în 2011, pentru organizarea "Galei Bute" la București, potrivit unui document obținut de MEDIAFAX.

Societatea cu capital majoritar de stat, aflată în acest moment în insolvență, încearcă, prin dosarul 34163/3/2015 înregistrat la Tribunalul București, recuperarea sumei de 600.000 de lei, actualizată cu indicele inflației. De asemenea, Hidroelectrica cere instanței să dispună plata dobânzilor legale aferente.

Conform documentului citat, Federația Română de Box, condusă în acea perioadă de Rudel Obreja, nu a justificat prin acte financiar-fiscale că suma, virată în anul 2011, în trei tranșe, a fost cheltuită potrivit clauzelor din contractul de sponsorizare încheiat la 7 iunie 2011, ceea ce a creat un prejudiciu societății Hidroelectrica.

Ordinele de plată a sumei de 600.000 de lei au fost înregistrate în evidența contabilă a Hidroelectrica, banii fiind scăzuți din impozitul pe profit datorat pentru anul 2011.

Neregulile financiare au fost constatate în urma controlului Curții de Conturi efectuat în perioada septembrie – decembrie 2014, auditorii dispunând ca Hidroelectrica să verifice toate plățile făcute în intervalul ianuarie 2011 – mai 2012, în baza contractelor de sponsorizare și să încerce recuperarea prejudiciilor aduse companiei.

Totodată, inspectorii Curții de Conturi au decis că Hidroelectrica înregistrează dobânzi și penalități din neplata către bugetul de stat a sumei de 600.000 de lei, care nu trebuia scăzută din impozitul pe profit datorat pe anul 2011.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Într-un nou dosar, DNA a cerut, marți, avizarea de către Camerea Deputaților a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, aceasta fiind acuzată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, fals în declarațiile de avere din perioada 2009-2012, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției.

Dosarul vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Elena Udrea a susținut că noul dosar penal este bazat pe denunțurile fostei șefe a CNI Ana Maria Topoliceanu.

Autor

Citește și