„Hingherii de mașini” revin în forță. Guvernul a aprobat ridicarea mașinilor parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar
Conform expunerii de motive, „ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situațiile în care are loc o stanționare neregulamentară”, nu doar pe partea carosabilă, ci și de pe pistele obligatorii pentru pietoni și/sau bicicliști ori benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare.
„Se propune abrogarea prevederii care permitea staționarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor era de cel puțin un metru. În multe situații, această prevedere a permis săvârșirea unor abuzuri și, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiții civilizate de deplasare pe drumul public”, se mai arată în expunerea de motive.
Administratorii drumurilor publice pot permite, cu avizul poliției rutiere, oprirea sau staționarea, parțial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate și semnalizate în mod corespunzător.
Potrivit notei de fundamentare, argumentul a fost că operațiunea este una utilă și deservește interesul public deoarece urmărește fluidizarea circulației pe drumurile publice.
Ridicările de autoturisme parcate neregulamentar a fost declarată ilegală printr-o decizia a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staționate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.
Potrivit modificărilor, ridicarea nu poate fi dispusă sau (dacă a fost dispusă) să înceteze executarea dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.
„Deși primul lucru pe care-l realizează agentul de poliție este să verifice prezența unor persoane în vehicul, apar situații când o astfel de constatare nu este în mod obiectiv posibilă, mai ales dacă vehiculul are ușile blocate”, este argumentul Guvernului.
Mai mult, operațiunea de ridicare va trebui întreruptă dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de inițierea transportului către locul de depozitare.