„Impactul legii nu poate fi prevăzut. Unele centre de producție ar putea fi închise”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei.
Holzindustrie Schweighofer are în prezent 2.670 de angajați în România, iar numărul acesta ar fi urmat să ajungă în acest an la peste 3.000.
În toamna anului 2014, compania a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care amenința că ar putea avea loc concedieri în masă.
Purtătorul de cuvânt al Schweighofer a subliniat că scrisoarea a fost făcută publică din cauza naturii competitive a Codului Silvic.
Un articol din proiectul de lege prevede că o companie poate procesa doar 30% dintr-un tip de lemn. Schweighofer prelucrează în prezent 27%, dar intenționează să deschidă un nou centru de producție.
Potrivit Schweighofer, discuțiile din România sunt exagerate, fiind declanșate de un film realizat pe ascuns, care ar trebui să dovedească faptul că ar fi cumpărat lemn tăiat ilegal. Holzindustrie Schweighofer respinge acuzațiile.
În data de 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisă CSAT-ului în care avertizează că „o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajați”. În scrisoarea către premierul Ponta, grupul austriac avertiza că ar putea concedia toți angajații.
Într-un comunicat de presă de joi, Holzindustrie Schweighofer a susținut că nu a amenințat niciodată Guvernul României cu inițierea de litigii internaționale și a salutat decizia președintelui Klaus Iohannis de a discuta în CSAT problema exploatărilor de lemn, precizând că va pune la dispoziția acestuia informațiile necesare.
Compania austriacă afirmă că susține orice măsură eficientă împotriva tăierilor ilegale de lemn și care asigură un sistem de exploatare sustenabilă a resursei forestiere în România.
Totodată, compania susține că, în scopul derulării unei dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă adresată fiecăruia dintre membrii CSAT, pentru a le aduce la cunoștință obiecțiile firmei privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.
„În forma sa inițială, aprobată de Parlamentul României, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la încălcarea mai multor acorduri comerciale și de investiții internaționale, precum și a legislației europene în domeniul concurenței”, se mai arată în comunicat.
Totodată, se precizează că în scrisoarea deschisă se explică faptul că o abordare a problemei tăierilor ilegale care nu include toate părțile implicate, o limitare unilaterală a pieței forestiere susținută de un grup de interese, ar putea avea ca efect dispariția a mii de locuri de muncă din România și ar putea pune în pericol investiții viitoare ale Holzindustrie Schweighofer, dar și ale altor investitori potențiali și că, mai mult, o legislație care încalcă legi și acorduri internaționale ar putea decredibiliza România ca mediu competitiv pentru investitori din lumea întreagă.
„Holzindustrie Schweighofer nu a amenințat niciodată Guvernul României cu inițierea de litigii internaționale. În același timp însă, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să-și apere dreptul său de participant la viața economică a țării și pe acela al partenerilor, angajaților săi și al familiilor acestora”, mai susține compania.
În cazul în care Guvernul României și, în special, Consiliul Suprem de Apărare al Țării nu vor considera oportun să convingă sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislație a prevederilor care încalcă tratate internaționale și legea europeană în domeniul concurenței, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluție decât aceea de a se adresa justiției, precizează Holzindustrie Schweighofer.
„Dacă este solicitată, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să pună la dispoziția Consiliului Suprem de Apărare a Țării informații suplimentare în scopul sprijinirii acestuia în procesul de luare a unor decizii”, se mai arată în finalul comunicatului.
La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.
Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.
Deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.
Joi dimineață, Klaus Iohannis a cerut directorului SRI să verifice de ce informații beneficia Victor Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, după ce premierul a spus, într-o emisiune televizată, că „lideri din PNL au avut întâlniri private și pe baza funcției publice ocupate anterior cu reprezentanți ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe președintele Klaus Iohannis”.
Premierul a mai afirmat că „are informații concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituțiile statului monitorizează situația și vor informa CSAT în reuniunea care va analiza și problema Codului Silvic și care a fost programată pentru luna iunie”.
Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic și este invocată posibilitatea acționării în instanță a statului român, premierul Victor Ponta a spus că amenințări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.
El a susținut totodată că reprezentanții companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.
La remarca moderatorilor că Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței, din care rezultă că această instituție a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: „Nu ați văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer?”.
El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenței, care este o instituție certificată de Uniunea Europeană, și că nu vrea să lanseze acuzații fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.
Șeful statului a arătat că declarațiile sunt foarte grave și că, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, Victor Ponta trebuie să răspundă.
Joi, înaintea plecării la Milano, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu a vorbit cu premierul, dar că dimineață a avut o discuție cu directorul SRI, și l-a rugat foarte oficial să analizeze cu maximă eficiență și seriozitate aceste afirmații ale premierului.
Miercuri seară, Președinția a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenței referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituția apreciază că limitarea achiziției/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piața comercializării și propune eliminarea acestui plafon.
Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței după ce, vineri, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că asupra președintelui Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.
Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.
Marți, Consiliul Concurenței a anunțat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziționat de o companie.