Prima pagină » Știri » Horia Roman Patapievici despre strategia ICR: Te sui într-o corabie, îneci vâslașii și rupi pânzele. Cum să mergi?

Horia Roman Patapievici despre strategia ICR: Te sui într-o corabie, îneci vâslașii și rupi pânzele. Cum să mergi?

Horia Roman Patapievici despre strategia ICR: Te sui într-o corabie, îneci vâslașii și rupi pânzele. Cum să mergi?
Fostul director al Institutului Cultural Român (ICR) Horia Roman Patapievici consideră greșită strategia ICR elaborată de Andrei Marga, comparând situația cu cea a unei corăbii cu pânze și vâsle, unde "îi îneci pe vâslași și rupi pânzele", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul director al Institutului Cultural Român (ICR) Horia Roman Patapievici consideră greșită strategia ICR elaborată de Andrei Marga, comparând situația cu cea a unei corăbii cu pânze și vâsle, unde „îi îneci pe vâslași și rupi pânzele”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, vineri seară, la Cluj-Napoca, cum comentează strategia ICR elaborată de noul director al instituției, Andrei Marga, Patapievici a răspuns că aceasta este greșită.

„Cred că strategia este greșită, dar nu vreau să mai comentez strategia noului director al ICR. Întrebați-l pe domnul Marga. Știți cum este, te sui într-o corabie care are pânze și vâsle. Îi îneci pe vâslași și rupi pânzele. Cum să mai mergi?”, a spus fostul director al ICR.

Patapievici a participat, vineri seară, la Cluj-Napoca, la lansarea unei cărți a vicepreședintelui Fundației Creștin Democrate Adrian Papahagi, alături de scriitorul Andrei Pleșu, manifestare care a avut loc în cadrul târgului Bookfest.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie, prin vot în plenul Senatului. De asemenea, Horia-Răzvan Gârbea și Vladimir Simon au fost votați de plenul Senatului pentru a deveni vicepreședinți ai Institutului Cultural Român.

Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august, la câteva zile de la decizia Curții Constituționale de a declara drept constituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Președinției în cea a Senatului, președintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, și foștii vicepreședinții Tania Radu și Mircea Mihăieș și-au anunțat demisia.

Patapievici a subliniat atunci că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituției, care trece „de la autoritatea simbolică a președintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică și misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea națională a românilor” de peste granițe, așa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 și așa cum a precizat și ministrul Culturii, Puiu Hașotti. Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci și schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

În prezent, rețeaua institutelor culturale românești din străinătate cuprinde un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Citește și