Prima pagină » Știri » Hoții din București au devenit mai timizi în 2012. Ce planuri are Poliția Capitalei

Hoții din București au devenit mai timizi în 2012. Ce planuri are Poliția Capitalei

Hoții din București au devenit mai timizi în 2012. Ce planuri are Poliția Capitalei

În București se va înființa o subunitate a Poliției, care va fi specializată pe mijloacele de transport în comun, precum și o nouă secție de Poliție care va opera în centrul Capitalei, a anunțat comisarul șef Gabriel Ciocoiu, directorul Poliției Capitalei, la bilanțul instituției pe anul 2012.

Documentația necesară înființării unei subunități de poliție specializată pe transportul în comun a fost deja întocmită la sfârșitul anului trecut, iar polițiștii care vor acționa în metrou și în transportul de suprafață vor începe treaba în prima parte a acestui an, a mai spus Ciocoiu. Noua unitate va colabora cu Jandarmeria și cu Metrorex, respectiv RATB.

Noua secție de poliție care va acționa concentrat pe centrul Capitalei va avea în jur de 200 de polițiști și va include în jurisdicție și Centrul Vechi.

Infracțiunile din București sunt în scădere. Care sunt tendințele hoților

Numărul infracțiunilor comise în București a scăzut cu 4,5% în 2012 față de anul precedent, conform bilanțului Poliției Capitalei.

Polițiștii au constatat că în 2012 hoții au tendința să se orienteze mai degrabă către infracțiunile fără violență și care nu implică distrugeri.

Astfel, numărul tâlhăriilor (furturi comise cu violență sau prin amenințare) se menține aproximativ același cu cel din 2011 – aproape 1.900 de fapte. Schimbarea constă în faptul că au scăzut masiv tâlhăriile comise prin amenințare sau prin lovire (cu 37%) și s-au înmulțit cele săvârșite prin smulgere (cu 15%).

Numărul evenimentelor în care s-au folosit arme a scăzut cu 20%, la 46.

Numărul furturilor din locuințe, comise prin efracție, a scăzut cu 13%. În schimb s-au înmulțit furturile din locuințe comise prin escaladare sau prin deschiderea ușilor neasigurate, cu 34%. În total, polițiștii au constatat aproape 3.000 de spargeri de locuință în București.

În 2012, hoții au preferat să folosească mai des metode prin care își păcălesc victimele, dându-se oficiali ai ENEL, Distrigaz, ai Primăriei sau ai unor firme de dezinsecție.

Furturile din buzunare, genți sau poșete s-au înmulțit în 2012, numărul lor crescând cu 16% (la peste 3.200 de fapte constatate). De asemenea, a crescut numărul furturilor de pe rafturile magazinelor, cu 39% față de anul precedent.

Hoții au început de asemenea să renunțe la furatul mașinilor, a bunurilor din mașini și a componentelor de mașini. Numărul acestor infracțiuni a scăzut în 2012 – cu 37% pentru furtul de mașini și cu 13% pentru furtul de bunuri din mașini.

Mai puține arme, la fel de multe omoruri

În urma cazului Vlădan, fostul agent de poliție care și-a împușcat mortal soția și o colegă a acesteia de la un coafor din zona Perla, Poliția a declanșat în 2012 o acțiune amplă de verificare a posesorilor de arme de foc.

În urma acestui control, în București au fost confiscate peste 1.300 de arme, aproape dublu față de anul precedent, și peste 55.000 de bucăți de muniție. Polițiștii au anulat peste 600 de permise de armă și au interzis dreptul de deținere și folosire a armelor de foc în cazul a 49 de persoane.

Pe lângă acest control, polițiștii au mai confiscat 119 arme (39 letale și 80 neletale) și 900 de bucăți de muniție folosite la comiterea unor infracțiuni.

Cu toate acestea, numărul omorurilor comise în București nu a ținut cont de această reducere a numărului de arme. Au exista 35 de sesizări privind omoruri în 2012, din care 10 nu s-au confirmat. 60% din numărul omorurilor au avut loc în urma unor conflicte de familie sau au implicat oameni ai străzii.

Numărul morților în accidente rutiere, la cel mai mic nivel în 10 ani

Cu peste 1,1 milioane de mașini înmatriculate în București, la care se adaugă cele care tranzitează Capitala, numărul persoanelor care au decedat în accidente rutiere a scăzut în 2012 la 80, de la 86 în 2011. Este cel mai redus nivel al acestei statistici a mortalității rutiere din București, din ultimii 10 ani, conform bilanțului prezentat astăzi.

Citește și