„Cele mai multe furturi înregistrate pe litoral în lunile iunie și iulie au avut loc din mașini. Hoții sparg o mașină chiar și dacă văd o pungă goală, iar totul durează maxim 30 de secunde”, a declarat agenției MEDIAFAX subcomisarul de poliție Carmen Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Constanța.
Ea a adăugat că pe locul doi sunt camerele de hotel de la parter și etajul I, unde turiștii lasă geamurile sau balcoanele deschise. În acest caz, o spargere nu durează mai mult de un minut.
„În autototurisme, în 90% din cazuri se fură pentru că sunt lăsate la vedere bunuri de valoare”, a mai spus oficialul din Poliție.
Pe locul trei sunt furturile de pe plajă, iar un obiect poate dispărea dacă este lăsat nesupravegheat doar câteva secunde.
Cele mai căutate obiecte de către hoți sunt telefoanele mobile scumpe, pentru că sunt ușor de sustras și de vândut. Acestea sunt urmate, în topul furturilor, de obiectele electronice și de bani.
„Îi sfătuim pe turiști să nu mai lase bunuri de valoare în mașini, în camere sau pe plajă și să încuie ușile și geamurile camerelor atunci când pleacă. Dacă intră în apă, să lase telefonul mobil operatorului de plajă, nu în grija vecinilor, iar când pleacă din camere să lase aparatura electronică sau banii în cutia de valori a hotelului”, a spus Șerbănescu.
Ea a adăugat că, din nefericire, majoritatea hoților sunt minori. Mulți dintre infractori sunt „sezonieri’, pentru că nu locuiesc în Constanța și vin special pentru furturi în sezonul estival.
În această perioadă se află în fiecare zi în stațiunile de pe litoral aproape 100.000 de turiști, iar pe parcursul întregului sezon ajung la mare aproape 2 milioane de persoane.