Prima pagină » Știri » „Hoțul” din portbagajul lui Becali. „Bodyguarzii m-au zgâriat la picior, iar eu m-am oferit voluntar să mă bag în portbagaj ca să nu murdăresc bancheta mașinii”

„Hoțul” din portbagajul lui Becali. „Bodyguarzii m-au zgâriat la picior, iar eu m-am oferit voluntar să mă bag în portbagaj ca să nu murdăresc bancheta mașinii”

O victimă din dosarul în care George Becali și bodyguarzii săi sunt judecați pentru sechestrare de persoane și-a schimbat, luni, declarația din acest caz, arătând că a vrut să discute cu finanțatorul Stelei și că el a cerut să se suie în portbagajul mașinii, pentru a nu păta banchetele cu sânge.

O victimă din dosarul în care George Becali și bodyguarzii săi sunt judecați pentru sechestrare de persoane și-a schimbat, luni, declarația din acest caz, arătând că a vrut să discute cu finanțatorul Stelei și că el a cerut să se suie în portbagajul mașinii, pentru a nu păta banchetele cu sânge.

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a reluat, luni, dezbaterile în dosarul în care George Becali și gărzile sale de corp au primit achitări pentru acuzațiile de sechestrare de persoane.

La termenul de luni al procesului, cei cinci judecători au reluat audierile și au ascultat noile declarații pe care au vrut să le facă părțile vătămate din acest caz respectiv, Stan Constantin David și Tinel Niculae.

Astfel, în fața judecătorilor, ambii au arătat că doresc să își schimbe declarațiile, pe motiv că fie s-au făcut presiuni asupra lor în timpul cercetărilor de la Poliție și Parchet, fie presupusele înțelegeri avute cu procurorii nu au mai avut o finalitate în cazul lor.

Concret, partea vătămată Stan Constantin David a arătat ferm în fața celor cinci judecători că nu menține declarațiile date la Parchet, pe motiv că nu a fost respectată o presupusă înțelegere avută cu procurorii.

David a arătat că, în timpul audierilor de la Poliția Capitalei, la care, pe alocuri, a participat și Ion Alexandru, zis Sandu Geamănu, acesta din urmă a propus victimelor să dea declarații nefavorabile finanțatorului Stelei, astfel urmând să beneficieze de clemență din partea anchetatorilor în alte dosare penale instrumentate la acea vreme pe numele lui și a celor doi care ar fi fost sechestrați de Becali.

Acesta a declarat că această presupusă înțelegere nu a fost respectată.

La rândul său, Tinel Niculae a confirmat cele spuse de David și a arătat că dorește, „de această dată”, să spună „adevărul adevărat, așa cum a fost”. Astfel, Niculae a declarat în fața judecătorilor că, la momentul când a fost încolțit de Marcel Popa, una dintre gărzile de corp ale finanțatorului Stelei, a scos un briceag „destul de mare”. Din acest motiv, Popa a scos un pistol cu care l-a somat să arunce arma albă din mână.

Niculae a mai arătat că Popa a tras, până la urmă, un foc de armă înspre el și că proiectilul de cauciuc l-a rănit superficial, motiv pentru care nu a vrut să meargă la spital, pentru că nu a simțit nicio clipă că viața i-ar fi fost pusă în pericol.

Ulterior, a povestit Niculae, gărzile de corp ale finanțatorului Stelei l-au întrebat dacă „are curajul să meargă la Becali să-i spună că nu el a furat mașina”, context în care a acceptat propunerea. Tinel Niculae le-a precizat judecătorilor că el a cerut în mod expres să fie lăsat să meargă în portbagajul mașinii de teren, pentru a nu păta cu sânge banchetele autoturismului.

„Practic, doar m-a zgâriat puțin la picior, acolo. Popa Marcel m-a întrebat dacă am curaj să merg la Gigi (Becali – n.r.) să zic că nu am furat mașina și eu am fost de acord. (…) Deoarece eram lovit în zona capului și îmi curgea sânge, pentru a nu murdări mașina în care urma să mă sui să merg la Becali, am dorit să intru în portbagaj. A fost ideea mea și asta ca să nu murdăresc mașina cu care urma să mergem”, a arătat Niculae, în fața celor cinci judecători.

Avocatul lui George Becali a cerut instanței, după audieri, depunerea unei scrisori transmisă de Sandu Geamănu, din penitenciar, prin soția sa, lui George Becali, precum și audierea lui Geamănu.

Procurorul s-a opus, pe motiv că nu este o probă certificată științific și pentru că nu se poate stabili cu certitudine provenința acelei scrisori, iar după deliberări instanța supremă a admis ambele probe cerute de apărarea lui Becali.

Instanța a dispus, din oficiu, audierea altor trei martori la termenul din 17 decembrie, când judecare acestui proces va fi reluată.

În acest caz finanțatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoții au fost duși apoi la sediul Partidului Noua Generație (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceștia au fost sechestrați câteva ore și agresați.

Decizia instanței a fost contestată de Parchet și de unii dintre inculpații din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeași instanță.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

În baza aceluiași articol au fost achitați și Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a împușcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecții în cazul furtului mașinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanța stabilind un termen de încercare de trei ani.

Gigi Becali a fost achitat pentru că „premisa procurorilor a fost greșită”, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea mașinii și nu violențe la adresa hoților, ținându-le lecții de morală.

Judecătorii instanței supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părțile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistrații remarcă totodată că niciuna din părți nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Totodată, instanța a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecții unor „discuții moralizatoare” din partea finanțatorului FC Steaua.

Gigi Becali declara, după pronunțarea soluției în acest dosar, că soția și copiii lui au trăit o traumă atunci când el a fost arestat în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat mașina, însă consideră că s-a făcut dreptate prin faptul că justiția l-a achitat.

Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și de polițistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcționa și un bar), unde hoții au fost puși să dea declarații scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanțatorului și că nu vor reclama Poliției faptul că au fost urmăriți cu mașinile, urcați cu forța în vehicule și duși în Pipera. Unul dintre hoți a fost împușcat, glonțul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generație (PNG).

„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpații Dediu Ștefan Fănuș, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitrașcu Niculae și Popa Marcel, instigați de inculpatul Becali George, acționând împreună și folosind violența, le-au imobilizat și răpit pe părțile vătămate N.T., M.Ș. și A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinței acestora, într-un local din orașul Voluntari, județul Ilfov, sechestrându-le aproximativ două ore și supunându-le la suferințe fizice și psihice. În acest context, inculpații le-au obligat pe părțile vătămate să scrie declarații prin care recunoșteau comiterea unei infracțiuni”, informa Parchetul, care aprecia că furtul trebuia reclamat la poliție, iar hoții ar fi trebuit să fie duși în fața autorităților.

Gigi Becali a fost arestat preventiv în 3 aprilie, alături de alte cinci persoane – Cătălin Otto Zmărăndescu, Ștefan Dediu, Nicolae Dumitrașcu, Dumitru Beciu și Marius Petrinel Geavela – fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. În 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate.