Prima pagină » Știri » Hrebenciuc și Burci, citați cu mandat de aducere la termenul din 26 iunie al dosarului „mită la PSD”

Hrebenciuc și Burci, citați cu mandat de aducere la termenul din 26 iunie al dosarului „mită la PSD”

Hrebenciuc și Burci, citați cu mandat de aducere la termenul din 26 iunie al dosarului
Deputatul Viorel Hrebenciuc și Cristian Burci vor fi citați de Judecătoria Sectorului 1 cu mandat de aducere, pentru a fi audiați ca martori la termenul din 26 iunie în dosarul "mită la PSD"

Deputatul Viorel Hrebenciuc și Cristian Burci vor fi citați de Judecătoria Sectorului 1 cu mandat de aducere, pentru a fi audiați ca martori la termenul din 26 iunie în dosarul „mită la PSD”

Judecătoria Sectorului 1 a constatat că Viorel Hrebenciuc și Cristian Burci, patronul trustului Adevărul Holding, nu s-au prezentat pentru a fi audiați, în urma citării lor, la termenul de miercuri al procesului în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, Ioan Niculae și directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum și Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, sunt judecați în legătură cu finanțarea partidelor politice.

Astfel, instanța a dispus citarea acestora cu mandat de aducere pentru termenul din 26 iunie. Aceștia vor fi însoțiți atunci până la instanță de polițiștii care vor pune în executare mandatele de aducere.

Instanța a arătat că dacă nu emitea aceste mandate de aducere ar fi întârziat judecarea dosarului.

Senatorul Mircea Geoană a fost audiat miercuri la Judecătoria Sectorului 1, în calitate de martor, în dosarul „mită la PSD”, el declarând că nu știe să fi existat o înțelegere între Gheorghe Bunea și Ioan Niculae privind punerea în funcții de conducere a unor persoane. Geoană a mai spus că trezorierul PSD se ocupa de finanțarea companiei electorale, nu și Bunea.

După ce Mircea Geoană a semnat declarația dată în calitate de martor, și-a cerut scuze instanței pentru „neînțelegerea de la termenul precedent” din dosar.

În acest context, instanța a arătat că admite cererea senatorului de scutire a amenzii de 1.000 de lei pentru neprezentarea la proces. Judecătorul a menționat că a constatat că adresa din cartea de identitate a lui Mircea Geoană predată instanței înainte de audiere nu este aceeași cu cea din dosar.

Mircea Geoană și Viorel Hrebenciuc au fost citați să se prezinte la Judecătoria Sectorului 1 și la termenul din 20 martie.

De la proces au lipsit atunci atât Mircea Geoană, cât și Viorel Hrebenciuc, dar pentru acesta din urmă s-a prezentat un avocat, care a arătat că deputatul PSD este în imposibilitate de prezentare și că va face dovada în acest sens la termenul următor.

În aceste condiții, instanța a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoană și a altor martori care trebuiau să se prezinte și care au lipsit nejustificat.

Instanța l-a audiat atunci pe cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, care a arătat că nu a fost implicat în niciun fel în campania prezidențială în cazul căreia DNA a făcut cercetări și că nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finanțării aceastei campanii.

DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae și pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum și pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței de procurorii anticorupție, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu și-a folosit influența și autoritatea rezultate din funcția de președinte al organizației județene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obține, cu încălcarea dispozițiilor legale ce privesc finanțarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiți în campania electorală prezidențială, desfășurată la sfârșitul anului 2009, pentru susținerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înțelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăți către diferiți furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituții implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susținut procurorii anticorupție, se disimula destinația reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispozițiile legale referitoare finanțarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiți, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câștigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susțină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, precum și la nivelul celor două societăți naționale ce aveau ca obiect gestionarea și distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz și SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – Interagro și SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinației reale a sumelor de bani, și anume finanțarea unui partid politic cu încălcarea dispozițiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanței.

Contractul propriu-zis și actele aferente (procesul-verbal de recepție, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac și Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Citește și