Huo Yuzhen, ambasadoarea Chinei la București, mesaj pentru economia românească la încheierea mandatului
Ambasadoarea Huo Yuzhen, aflată la final de mandat, a declarat, la recepția de rămas bun, că în cei trei ani petrecuți la București relațiile sino-române „au devenit mai stabile, mai eficiente și mai spectaculoase”, subliniind că în 2013 Li Keqiang a fost primul premier chinez care a vizitat România în ultimii 20 de ani, iar Victor Ponta a fost de două ori în China.
„În ultima decadă volumul comerțului bilateral a crescut cu 34%. Exporturile României către China s-au majorat de patru ori. Anul trecut, volumul relațiilor comerciale a depășit 4 miliarde de dolari”, a spus Huo Yuzhen.
Aceasta a dat asigurări că investițiile chineze în România vor continua și a remarcat „progresele impresionate” care s-au realizat în ceea ce privește cooperarea nucleară și energetică.
Totodată, diplomatul i-a invitat pe producătorii români să vină în China cu mai multe produse.
„Astăzi, cetățenii chinezi pot gusta la ei acasă vinul românesc Feteasca Neagră și apa Borsec. Acest lucru demonstrează interconexiunile apropiate dintre piața românească și cea chineză la toate nivelurile. Invităm și mai multe produse românești să intre pe piața chineză”, a spus ea.
Huo Yuzhen s-a referit și de relațiile culturale bune, amintind de deschiderea recentă a două institute Confucius în România, unul la București și unul la Brașov.
„În pofida distanței geografice dintre China și România, cele două popoare au fost întotdeauna sincere unul cu altul și s-au tratat cu respect, fiind prietene la nevoie”, a afirmat Huo Yuzhen.
„În doar două zile voi părăsi România pentru a mă întoarce în China, țara mea natală. Puteți să vă imaginați că încă dinainte de a pleca deja îmi lipsesc românii?”, a spus ambasadoarea, adăugând că va manifesta în continuare interes pentru relațiile româno-chineze.
Huo Yuzhen a mai spus că succesorul său va fi Xu Feihong.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că este convins că Huo Yuzhen pleacă de la București în calitate de „prieten al României” și asta „ne face foarte mândri”.
„În timpul mandatului dumneavoastră și al meu, pentru că au fost mai mult sau mai puțin în aceeași perioadă, cred că relația dintre țara dumneavoastră, Republica Populară Chineză, și România s-a dezvoltat în direcția potrivită” din punct de vedere politic, dar și cultural și economic, a precizat Ponta.
„Pentru o țară ca România să aibă prietenia Chinei, nu doar cea mai populată țară din lume, dar și cea de-a doua economie a lumii și unul dintre cei mai importanți actori pe scena internațională este o mare oportunitate și cred că trebuie să profităm de această oportunitate și să continuăm să dezoltăm cooperarea politică, economică și culturală în beneficiul ambelor popoare”, a spus el.
Premierul Victor Ponta a venit la recepția de la Ambasada Chinei însoțit de soția sa, Daciana Sârbu, și de vicepremierul Gabriel Oprea. La eveniment au mai fost prezenți miniștrii Daniel Constantin și Rovana Plumb, numeroși ambasadori și politicieni români.