IICCMER în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) organizează, luni și marți, o acțiune de investigații arheologice pe teritoriul comunei Bistra, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Acțiunea are drept scop deshumarea și recuperarea rămășițelor pământești ale lui Traian Pom, mormântul acestuia fiind găsit luni seara, după o zi întreagă de săpături, arheologii primind ajutor din partea Primăriei Bistra care a trimis un excavator și s-a putut acționa pe o suprafață mai mare, potrivit arheologului Gheorghe Petrov, expert IICCMER.
„Am primit ajutor din partea rudelor și a Primăriei. Am acționat cu un excavator pe o suprafață mare și am găsit groapa. Astăzi va avea loc partea oficială, cercetarea arheologică, criminalistică, o slujbă religioasă, extragerea osemintelor și ele se vor duce la medicina legală la Alba Iulia. După ce va fi eliberat de la medicina legală, familia îl va reînhuma la cimitirul din Bistra, lângă mormintele familiei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Petrov.
Traian Pom s-a născut în anul 1901, a fost împușcat în 1950 și îngropat pe Dealul Muntelui, în zona Coasta Rea, pe locul numit Halci, situat la circa 5 kilometri în linie dreaptă față de centrul comunei Bistra.
Alături de el, au mai fost executați alți doi bărbați, acuzați că au desfășurat propagandă anticomunistă, instigând sătenii la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă.
„În urma așa-ziselor cercetări, s-a constatat că pentru situația creată în Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Pom Traian, Trifa Iosif și Andreșel Ioan, primii doi fiind deja reținuți. Măsura dispusă de Securitate a fost ca cei trei să fie imediat executați în locuri prestabilite. Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. După execuția acestora, în aceeași zi, Andreșel Ioan a fost ridicat de acasă și împușcat în munte, la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, în acel loc fiind și îngropat”, potrivit unui comunicat al IICCMER.
Pentru săparea gropilor de mormânt, introducerea cadavrelor și astuparea lor, au fost aduse cu forța rude ale partizanilor, precum și alți chiaburi din Bistra, care fuseseră cu toții anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu.
„Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton inscipționată cu textul: „Cine face ca mine, să pățească ca mine”. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn”, potrivit unui comunicat al IICCMER.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că moartea lui Pom Traian, a cărui fiică mai trăiește, nu a fost consemnată oficial în registrele de stare civilă, astfel că victima nu deține un certificat de deces.
IICCMER precizează că cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horațiu Groza și Marius Oprea. Investigațiile se vor desfășura în prezența reprezentanților Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privința acestui caz de crimă. Acțiunea din teren este sprijinită de către Primăria comunei Bistra.