În prima zi a lunii noiembrie, se înregistrează o vreme adevărată de iarnă pe Transfăgărășan, la cota 2.000! Stratul de zăpadă așternut recent măsoară 14 centimetri, iar soarele e la vedere, dar meteorologii au anunțat vânt puternic la munte. Un turist, care a ajuns în acest weekend în acel loc, a filmat fenomenul și ne-a trimis imaginile.
De altfel, meteorologii au emis, vineri, o informare meteo care anunță pentru mare parte a țării ploi și ninsori la munte, în weekend. ANM a emis și o atenţionare Cod galben de vânt puternic la munte, valabilă în 16 judeţe.
În intervalalul vineri ora 13:00 – duminică ora 16:00, în nordul, centrul, estul și sud-estul țării temporar va ploua, iar la munte și posibil în Subcarpații Moldovei și în depresiunile din estul Transilvaniei vor fi precipitații mixte.
Local cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă îndeosebi în sud-vest, iar duminică (01 noiembrie) în est și sud-est în general cu viteze de 50…60 km/h. În zona de munte rafalele vor depăși temporar 60….80 km/h.
Potrivit atenţionării Cod galben, de sâmbătă ora 2:00 până duminică ora 20:00, în zona de munte din 16 județe, respectiv în jumătatea de nord a Carpaților Orientali și în zona înaltă a Carpaților Meridionali temporar au fost precipitații predominant sub formă de ninsoare și s-a depus strat de zăpadă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 26 octombrie, prognoza pentru următoarele două săptămâni, mai precis în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie 2020, în toate regiunile țării.
La munte, intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8 – 14 grade şi minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane.
Din 30 octombrie, însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2 – 6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea.
Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 2 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.