În zone din județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș sunt miercuri, până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori și vânt la munte, potrivit unei avertizări a ANMH. În alte
Sub cod galben de precipitații se află Dâmbovița, Teleorman, Olt, Dolj, Brașov, Covasna, Harghita, Timiș, Hunedoara, Maramureș și unele zone din Mureș, Bistrița-Năsaud, Vrancea, Buzău, Prahova, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș și Mehedinți.
Reprezentanții ANM avertizează că, de miercuri după-amiaza, Bucureștiul va intra sub incidența unui cod galben de precipitații abundente, iar temperaturile vor scădea, la finalul săptămânii, sub limita de îngheț.
„Va ploua abundent, cu cantități de apă ce vor depăși 25-35 de litri pe metrul pătrat, iar în zonele de nord ale Capitalei este posibil să se înregistreze, izolat, chiar și 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. De asemenea, vântul va sufla puternic, astăzi, iar între orele 13:00-14:00 și 19:00-20:00, cu rafale de până la 50-60 km/h. Valorile termice la amiază se vor situa în jurul a 6-7 grade Celsius, cu 10 grade mai puțin decât ar fi normalul acestei perioade. Dimineața zilei de vineri va veni cu o valoare aproape de temperatura de îngheț, iar sâmbătă dimineață temperaturile vor scădea sub 0 grade Celsius”, a declarat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.
„Din această noapte (miercuri dimineață-n.r.), de la ora 04:00 și până vineri, la ora 10:00, a fost emis un cod galben de precipitații abundente, ninsori și intensificări ale vântului. În intervalul menționat precipitațiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului și cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 litri pe metrul pătrat, iar izolat vor fi chiar și 40 de litri pe metrul pătrat. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și local, îndeosebi în regiunile sudice și centrale, viteza la rafală va depăși 50-55 km/h. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri, se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de până la 80-90 de km/h, viscolind ninsoarea”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Huștiu, meteorolog de servicu al ANM.
De miercuri dimineață, de la ora 09:00, până vineri la ora 06:00, ANM a instituit alertă cod portocaliu de ninsori abundente și local viscolite în zona montană. Inițial vor fi afectate zonele montane din vest și sud-vest, în special în Carpații Meridionali și Munții Banatului, iar fenomentele meteo extreme se vor muta apoi în est, cuprinzând Carpații Orientali și de Curbură.
„Temperaturile în această perioadă, în medie, vor fi cuprinse 3 și 12 grade, când ar trebui să avem între 14 și 21 de grade Celsius. Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a țării, dar și în sud, cu valori în depresiuni care vor scădea până la -8 grade Celsius, dacă nu chiar și mai puțin. Acest ciclon s-a generat în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, iar în următoarele zile va traversa balcanii și va ajunge în bazinul Mării Negre. În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, a ajuns peste partea central-nordică a continentului și va fi trasă în următoarele zile de acest ciclon spre sud-estul continentului”, a mai precizat meteorologul ANM.
Administrația Națională de Meteorologie mai precizează că vremea se va îndrepta din weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor fi în creștere.