„Ibrahim”, argeșeanul islamist, suspect de legături cu teroriști ai Statului Islamic, a fost prins după doi ani. Care era ȚINTA. UPDATE
UPDATE 17:10 Suspectul de terorism, Ionuț Cătălin Bălan, a fost reținut, urmând ca mâine procurorii DIICOT să îl prezinte Curții de Apel Pitești, pentru mandat de arestare pe 30 de zile.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că „trendul de autoradicalizare” constatat la unele persoane din România este „unul nu alarmant, ci preocupant”. El a precizat că SRI l-a monitorizat pe acest bărbat încă din 2015, în baza unui mandat de siguranță națională, el aflându-se într-o stare avansată de radicalizare când a revenit pe teritoriul României, din Franța, în 2015.
Marincea a făcut și un profil al acestor persoane radicalizate de propaganda teroristă islamistă. „Sunt neadaptate societății, marginalizate, aflate în zone defavorizate, exact acolo unde țintește și propaganda teroristă. Unele sunt asociate criminalității de mică anvergură”.
Marincea a ținut să critice atitudine mass media de „a bagateliza” astfel de cazuri prezentate de SRI, prezentându-le drept „teroristul cu artificii”, „teroristul în șlapi” sau „teroristul cu butelie”: „Aceste persoane, peste tot în lume, au același profil, sunt excluse din societate, frustrate, care fac mici infracțiuni. Nu ne așteptăm la persoane cum vedem în filmele de propagandă ale jihadiștilor, care sunt foarte bine îmbracate, antrenate. SRI constată un trend crescător al numărului de cetățeni străini și români care necesită măsuri complexe de monitorizare”.
„Mai multe țări europene și au actualizat deja legislația pe zona de prevenire și combatere a terorismului. Sperăm că acest lucru se va întâmpla și la noi în țară. (..) Avem nevoie să fie incriminată călătoria spre teatrele de război, lucru care nu se află astăzi în lege și toate celelalte țări au adoptat-o. Să fie incriminate și acele activități oarecum pasive ale unor cetățeni. Cei care fac schimb de informații despre teatrele de război, propaganda jihadistÄ să nu fie a aceluia care postează, ci și a acelora care urmăresc. Există mecanisme care permit reținerea documentelor de identitate în alte țări când există astfel de suspiciuni. Această lege trebuie modificată și adaptată realităților actuale”, a mai spus Marincea.
UPDATE 14:45 Cunoscuții bărbatului din Argeș, suspect de terorism, spun că acesta este „un musulman pârât, vai de mama lui”, care s-a convertit la Islam pentru a face rost de bani, iar „dacă îi pui bomba în mână nu o ține”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Unul dintre colegii de serviciu ai tânărului din Mușătești, județul Argeș, suspect de terorism, a declarat, joi, presei, că bărbatul „e un musulman pârât”, care consumă alcool și a fost de mai multe ori închis, în Spania, în Franța și în România.
„Îl știu de băiat bun, calm. Lucrăm împreună de un an și ceva. Se mai certa când se îmbăta, vorbea mult și prost. Era musulman pârât el. Se dădea la lume ca să poată să câștige niște bani, să își facă prieteni musulmani, îi păcălea pe ăia că e amărât, că e și el musulman, că s-a dat la religia lor și amenința pe aici că e musulman, dar el nu are nicio treabă, e amărât, e vai de capul lui. Se mai îmbăta, mai făcea scandal, își mai lua bătaie. Dacă îi pui bomba în mână nu o ține”, a spus colegul suspectului de terorism.
Acesta și-a amintit că a văzut în telefonul bărbatului luat de procurorii DIICOT și dus la audieri „lucruri din astea cu jihadul”, dar și că l-a auzit vorbind „din Coran”, într-o limbă despre care crede că e arabă.
Mama suspectului a declarat, la rândul său, că știe că fiul ei a trecut la o altă religie, dar că în România nu se ducea la biserică.
„Astăzi (joi – n.r.) băiatul a plecat la muncă și când a venit înapoi a venit cu niște persoane care au făcut o percheziție aici în casă. Au găsit niște cărți de rugăciune, pe care se ruga el, un costum pe care îl avea. Avea un costum de rugăciune. (…) Știam că s-a făcut musulman. Nu aveam eu nicio problemă. Mergeam la religia mea unde merg eu. Când era în Franța mergea acolo la biserică, dar acum nu a mai mers, deși este și aici, în Pitești, biserică de musulmani”, a spus femeia.
Aceasta a mai povestit că băiatul ei era unicul care aducea bani în casă, pentru că lucra pe șantier, în construcții.
Acesta are un copil, în vârstă de 4 ani, care a rămas în grija bunicii, pentru că soția presupusului terorist a plecat de acasă, în urmă cu doi ani.
UPDATE 12:35 Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că bărbatul suspectat că ar avea legături cu organizația teroristă Stat Islamic „a fost monitorizat pentru infracțiuni de propaganda jihadistă și salafistă”.
„A postat pe site-ul lui de socializare mai multe postări cu filme cu specific, pe care le știm cu toții și e suspectat că a încercat și a reușit să strângă informații pentru diseminarea acestora către organizațiile teroriste din regiunea europeană”, a spus Horodniceanu.
Întrebat de ce DIICOT a luat măsuri abia acum, dacă îl avea în vizor din 2015, Horodniceanu a răspuns că „din rațiuni tactice” s-a intervenit la un interval de doi ani.
„Înseamnă că, până acum, a fost monitorizat pentru a vedea cu cine a încercat să ia legătura. A fost monitorizat până în momentul în care s-a încercat diseminarea informațiilor pe care le avea către facțiunile teroriste din Europa „, a spus Horodniceanu, precizând că sunt „informații referitoare la obiective strategice din România”.
Potrivit lui Horodniceanu, complicii bărbatului nu sunt din România, iar radicalizarea sa s-a petrecut în altă țară.
Întrebat dacă această situație arată o înmulțire a cazurilor de acest gen, în România, Horodniceanu a răspuns negativ. „Nu aș spune că s-au înmulțit, ci că le monitorizăm și le ținem sub control. E puțin diferit pentru România. Am putea spune că e o premieră, dar nu vreau să exagerăm”, a punctat Horodniceanu.
Referitor la ce riscă bărbătul, Horodniceanu a răspuns între 15 și 20 de ani de închisoare. Întrebat ce s-a găsit compromițător asupra sa, Horodniceanu a răspuns: „Imagini. O să le vedeți”.
UPDATE 10:25 „Suspectul zis „Ibrahim” incepand cu luna noiembrie 2016 a utilizat si/sau utilizeaza si in prezent, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”, arată procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.
Argeșeanul poreclit „Ibrahim” este cercetat pentru două infracțiuni de terorism: promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea uneia dintre infracțiunile prevăzute în legea de combatere a terorismului, precum și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.
UPDATE 9:30 Surse din rândul anchetatorilor au declarat că suspectul de terorism s-a fi deplasat , în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanța, pentru a studia căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit.
Bărbatul din județul Argeș, suspect de terorism, s-ar fi convertit la Islam în 2015, când era în închisoare, în Franța, susțin surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax.
Aceleași surse spun că bărbatul s-a aflat în detenție în Franța în acea perioadă, după ce ar fi comis mai multe furturi.
Procurorii spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o rețea de socializare prin intermediul cărora ar fi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH (Statul Islamic).
De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri și execuții ale grupării, săvârșite prin decapitare și împușcare, pentru a le face cunoscute și pentru a câștiga noi adepți.
Totodată, în primăvara anului 2015, bărbatul s-ar fi deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, pentru a studia căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.
S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informațiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că suspectul este un cetățean român de 39 de ani care a intrat în atenția SRI încă din 2015, „având indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă foarte avansată de radicalizare”.
„Deci este o persoană auto-radicalizată. Procesul de radicalizare a avut loc într-un stat european, deci în afara României, pe o perioadă de mai mulți ani. Cel în cauză a aderat la o grupare în favoarea organizației teroriste DAESH”, a precizat Ovidiu Marincea.
Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Mușătești, potrivit procurorilor, el urmând să fie dus la sediul DIICOT Pitești, pentru audieri.
Verificările sunt făcute sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.
Verificările sunt făcute sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unei infracțiuni de terorism și culegerea sau deținerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziție de date și informații despre obiective vizate de o entitate teroristă.